Първи случай на маймунска шарка в Хърватия, още потвърдени в Румъния и Гърция

Първи случай на маймунска едра шарка е потвърден в Хърватия, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от агенция ХИНА.

Мъж, който се е завърнал неотдавна от пътуване до Италия и Испания, е диагностициран със заболяването в загребската инфекциозна болница „Д-р Фран Михайлевич“ в четвъртък вечерта. Мъжът не е хоспитализиран, защото е с леки симптоми на заболяването, а е поставен в изолация.

Още един случай на маймунска едра шарка е установен в Румъния, с което общият брой на потвърдените случаи в страната достигна шест, съобщава телевизия Диджи 24.

Пациентът е мъж на 40 години. Той се е явил в клиника в Букурещ, а лабораторните изследвания са потвърдили, че е заразен с маймунска шарка.

Мъжът ще остане в изолация. Предприето е епидемиологично проучване за установяване на преките контакти, посочва министерството на здравеопазването.

Първият случай на маймунска едра шарка беше обявен в Румъния на 13 юни. Вирусът се разпространява при близък контакт със заразено лице, напомня телевизията.

В Гърция са потвърдени три случая на маймунска шарка, съобщава в. „Катимерини“, като се позовава на Националната организация за обществено здраве. Изследва се още един подозрителен случай. 

Националната организация за обществено здраве подчертава, че рискът от заразяване с маймунска едра шарка за населението е много малък и че са приложени всички необходими мерки за ограничаване на заболяването.

Напоследък инфекциозното заболяване се разпространи в редица страни извън Африка. Досега са открити около 2500 случая в 35 държави извън Африка.

Симптомите на маймунска едра шарка обикновено продължават от 2 до 4 седмици. Инфекцията се предава чрез близък контакт със заразен човек или животно или със замърсени с вируса материали, казва Световната здравна организация.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини