Културен обмен с Норвегия предвижда нов проект на НЧ“Обединение 1913“

    Културен обмен с Норвегия предвижда нов проект на НЧ „Обединение 1913“в Кърджали. В продължение на година българи и норвежци ще правят паралели межу автентичния фолклор на двете страни. Ръководител на проекта е Камелия Чолакова, секретар на българското културно средище. Координатор от наша страна е Васко Райчинов,а от норвежка- Стурла Бйеркакер,председател на Бйеркакер пърнинг лаб, неправителствена организация водеща обучение през целия живот. Норвежката организация работи по програма за насърчаване на неправителствения сектор в България и обмен на опит в културните контакти. Норвегия не е член на Европейския съюз, но е задължена да подпомага проекти на 15 страни членки.

    Стурла Бйеркакер посещава преди 2 години Кърджали и се договаря с ръководството на читалището за съвместен проект. Според норвежеца,проектът се отличава с това, че резултатът е видим.

    В основата му е спектакъл, представящ шестте фолклорни области на България, както и традиции на турската и ромската общности в страната. Спектакълът ще гостува в много населени места. Той ще бъде съпътстван от изложба на кукли в народни носии, чието изготвяне вече започна. Проектът е насочен изцяло към децата. Той ги запознава с традиционно изкуство от шевици до танца. Ще се включат и партньорите от Норвегия със своите фолклорни традици. През март 2023 г.проектът ще приключи със спектакли в Кърджали и Осло.

    По проекта ще бъдат обучени 55 читалищни секретари от Южен централен район за планиране.

    При представянето на проекта присъства зам.-областния управител Юлия Чортленева.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини