Показаха първите киборги (видео)

Снимки: filesll.fluxstatic.com

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли създадоха бръмбари киборги. Те завзеха управлението над полета на насекомите. Агенцията DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) финансира опитите, а крайната цел е създаването на киборг, способен да прелети 100 метра, да се приземи на не повече от 5 метра от целта и да остане там до следваща заповед.

Предназначението на електронните насекоми е да извършват разузнавателни полети и да изучават места, недостъпни за човек или по-голям робот.

За опитите екипът на Майкъл Махарбиз (Michel Maharbiz) и Хиротака Сато (Hirotaka Sato) използвал зелени бръмбари Cotinis nitida от южните щати, африканския Mecynorrhina torquata и южноамериканския Megasoma Elephas, който е сред най-големите в света, с дължина до 12 сантиметра. За сравненние - зеленият бръмбар Cotinis nitida е 28 мм, а африканецът може да достигне размер човешка длан.

Колкото е по- голям бръмбарът, толкова по-голяма е и неговата товароподемност. В идеалния случай екипировката, което се имплантира включва системата за управление, батерия, камера и  GPS модул. Фантастично.

Подготовката на киборга започва от какавидата, на която се присаждат електроди, микробатерия и микроуправление. След това просто се чака превръщането и в имаго. Чрез електроимпулси се управлява честотата на пърхането на крилата при полет, излитането и кацането, както и извършването на завой.

Проектът е от 2006 г. Включването на електроди в тялото на насекомото бе реализирано през март 2009 г., но маршрутът на полета тогава се задаваше „на твърдо”. Сега учените са добавили дистанционно управление над полета на киборга - през ноутбук.

Въпреки успеха на този етап резултатът е скромен. Управляемият полет трае средно 45 секунди, макар че един от бръмбарите поставил рекорд като изпълнявал командите на оператора цели 30 минути. Точността на управлението се определя като забележителна.

Материали по темата: 

http://www.newscientist.com
http://www.flightglobal.com
http://www.ghacks.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини