Онкоболниците се множат, грижата и парите растат, а удължаването на живота - не

Според актуалните данни за състоянието и дейността на онкологичната система в България за 2021 г. има увеличаване на болниците, които се занимават с този тип лечение - от 12 през 2012 г. до миналата година те са се увеличили на 42.

"Болничните заведения за лечение на онкоболни се увеличават, но няма добри нива на диспансеризация, има намаляване на участието на НЗОК за палеативни грижи, което означава недостатъчна комплексност на услугата. Акцентът е върху болничната грижа, а не е към пациента и качеството му на живот", коментира Първан Симеонов, съучредител на "Индекс на болниците". 

Според него трябва да се помисли за нивата на смъртност и вложените средства за лечение.

Данните за 2021 г. са събрани от "Индекс на болниците" сред пациентите с онкологични заболявания и медицинските специалисти и бяха представени на пресконференция на тема "Онкологията в България - действителност и нужда от промени", провела се в пресклуба на БТА.

Интересен акцент в тях е, че за периода е имало 6 болници с под 10 пациенти.

И още: В 25% от случаите, когато става дума за лекарствено лечение и химиотерапии - те са били таргетни, в 7% от случаите на лечение са използвани имунотерапии, които са по-иновативните методи. Лъчелечението е използвано в 23%, радиохирургията в 11 болници, роботизираната с кибернож - в 3, нискодозовата - в 4, стандартната - в 16, конвенционална терапия само на едно място.

Относно диспансеризацията - преминали са 69 000 души, като спадът може да е свързан и с епидемията от коронавирус, но не изцяло. НЗОК е платила за палеативни грижи на 17 болници и е обхванала 1677 души.

"Грижата и парите растат, а удължаването на живота - не", анализира социологът Първан Симеонов. Той отбеляза и покачване в пъти през годините на отделяните средства за онколекарства.

От своя страна д-р Станимир Хасърджиев, директор на Националната пациентска организация /НПО/, изреди проблемите: липсват медикаменти, липсват и психологическа подкрепа, както и стандарти и процедури.

Доц. д-р Димитър Калев, председател на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ), смята, че българската онкология няма всеобхватни ракови центрове, каквито има целият цивилизован свят, няма кредитиране на специалистите. "Имитира и лъже, че е онкология и макар да не й липсват европейски модели и финансиране, а липсва европейско мислене". 

Доц. Николай Йорданов, член на УС на Асоциацията за палиативни грижи в България, уточни какво трябва да се оптимизира - има пари, но липсва милосърдие заради изчезването на мед. сестрите, няма обучение на пациента, има недобро обезболяване и рехабилитация, липсва морфин, защото се предлага на ниска цена и фирмите не го внасят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини