Раковите заболявания при възрастни под 50 години се увеличават драматично по целия свят

Ракът отдавна е част от човешката история. Но нов преглед показа, че наскоро нещо се е променило.

От 1990 г. насам броят на възрастните под 50-годишна възраст, развиващи рак, се е увеличил драстично по света.

Притеснителното е, че нарастването на раковите заболявания с ранно начало не изглежда да се забавя и подобренията в скрининга сами по себе си не могат да обяснят напълно тенденцията, пише Science Alert.

"Установихме, че този риск се увеличава с всяко поколение", казва един от изследователите, Шуджи Огино, патолог и епидемиолог в болницата "Бригам и женска болница" в Бостън.

"Например хората, родени през 1960 г., имат по-висок риск от рак, преди да навършат 50 години, отколкото хората, родени през 1950 г., и ние прогнозираме, че това ниво на риск ще продължи да се покачва в следващите поколения."

Не е новаторска идея, че ракът се увеличава в съвременното общество.

Изследователите вече са наясно, че от 40-те и 50-те години на миналия век има увеличение на хората, които се разболяват от рак с късно начало, което означава развитие на рак след 50-годишна възраст.

Но това, което екипът иска да разбере, е дали ракът с ранно начало - процентът на рак при хора под 50-годишна възраст, също се увеличава.

За да направят това, те анализират данните за хора, родени през 50-те и 60-те години на миналия век, и проучват процента на заболеваемост от рак от 90-те години нататък.

Учените анализират данни за 14 типа рак: рак на гърдата, колоректален (на дебелото черво), рак на ендометриума, езофагеален (на хранопровода), екстрахепатален на жлъчния канал, на жлъчния мехур, на главата и шията, на бъбреците, на черния дроб, на костния мозък, на панкреаса, на простата, на стомаха и рак на щитовидната жлеза.

Глобалните данни за рака показват, че всички тези видове рак се увеличават при възрастни под 50-годишна възраст в периода между 2000 г. и 2012 г.

Но изследователите правят още една крачка напред и включват всички налични проучвания, които биха могли да хвърлят светлина върху възможните рискови фактори за тези видове рак.

Те също така търсят улики в литературата, описващи всякакви уникални клинични и биологични характеристики на тумори на рак с ранно начало, в сравнение с тези на рак с късно начало, които се диагностицират след 50.

Целта им е да разберат, цитирайки заглавието на статията, "Дали ракът с ранно начало е нововъзникваща глобална епидемия?"

Според техните резултати отговорът е да. Поне това изглежда е така от 90-те години на миналия век.

"Честотата на рака на дебелото черво с по-късна поява (при родените в края на 19-ти и началото на 20-ти век) започва да нараства през 50-те години на миналия век, докато с ранна поява (при родените в средата на 20-ти век) започва да нараства до началото на 90-те години", пишат изследователите в статията.

И така, какво се е променило, за да направи тези, които навършват 50 години след 90-те години на миналия век, по-застрашени от ранен рак?

Една от най-големите промени е повишеният скрининг, който несъмнено е допринесъл за повишените нива на откриване на ракови заболявания с ранно начало.

Но екипът отбелязва, че това само по себе си не може да обясни напълно промяната, особено като се има предвид, че някои ракови заболявания с ранно начало нарастват дори в страни, които нямат програми за скрининг.

"Изглежда има реално увеличение на случаите на ранни форми на няколко вида рак", пише екипът в статията.

Доказателствата сочат, че "промяната" в нивата на рак всъщност се е случила по-рано, когато тези, които сега са на средна възраст, са били деца, около средата на миналия век.

Не е тайна, че животът ни се е променил много оттогава, особено след възхода на силно преработените храни и уликите показват, че има някаква комбинация от диета, начин на живот, тегло, излагане на околната среда и микробиома.

"Сред 14-те нарастващи вида рак, които изследвахме, осем са свързани с храносмилателната система", обяснява епидемиологът Томотака Угай от Харвардското медицинско училище.

"Храната, която ядем, подхранва микроорганизмите в червата ни. Диетата пряко влияе върху състава на микробиома и в крайна сметка тези промени могат да повлияят на риска от заболяване и резултатите."

Други рискови фактори са подсладени напитки, диабет тип 2, затлъстяване, заседнал начин на живот и консумация на алкохол, като всички те са се увеличили значително от 50-те години на миналия век.

Интересното е, че докато продължителността на съня на възрастните не се е променила драстично през последните няколко десетилетия, децата спят много по-малко, отколкото преди десетилетия, отбелязва екипът.

Разбира се, това проучване далеч не е окончателно. Това е преглед на съществуващи проучвания. Така че екипът не е успял да направи никакви промени и директно да измери въздействията. Те също така нямат много данни от страните с ниски и средни доходи, но предполагат, че "нарастването на раковите заболявания с ранно начало вероятно ще бъде все по-видимо в тези страни, което потенциално води до глобална пандемия на рак с ранно начало".

Сега екипът ще продължи работата си и се надява да успее да създаде надлъжни кохортни проучвания занапред, които ще включват проследяване на малки деца в продължение на няколко десетилетия.

"Без подобни проучвания е трудно да се идентифицира какво е правил някой, който има рак сега, преди десетилетия или когато е бил дете", казва Угай.

Дългосрочната надежда е, че можем да образоваме хората да водят по-здравословен начин на живот в ранните си години, за да намалим риска от ранна поява на рак.

Но има още много работа за вършене, за да разберем напълно как сме стигнали дотук и накъде да продължим.

Изследването е публикувано в Nature Reviews Clinical Oncology.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини