Без Заря-проверка в Деня на Ботев в Кърджали

Без заря-проверка,ще отбележим тази година Деня на Ботев и на героите загинали за България. Последните две години причина за това бе пандемията от коронавирус.Сега причините са други.

Случващото се предизвика реакция у гражданите. Ето какво ни написа нашата читателка Петя Коткова: 

Уважаеми медии, 

в навечерието на 2 юни – Ден за поклонение пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, в Кърджали от години се провеждаше Тържествена заря-проверка с участието на военни формирования и ученически блокове. Проявата бе посрещана с въодушевление от жителите и гостите на града. Традицията бе нарушена само заради ковид-пандемията. Тази година обаче, въпреки отмяната на извънредната епидемична обстановка, заря явно няма да има. Като представители на четвъртата власт, Ви молим да попитате държавните институции, в лицето на областния управител, защо с лека ръка зачеркнаха събитието от културния календар на Кърджали. Каква е причината да бъде прекъсната една дълголетна традиция, която възпитаваше децата ни в патриотизъм и почит към националните светини?! Не знаем дали мотивите са финансови или организационни, но каквито и да са те, гражданите следва да бъдат информирани. Обратното означава, че областният управител не уважава традициите,  нехае за приемствеността и на практика упражнява власт, която е на дистанция от хората. 

С уважение, 

Петя Коткова 

жител на Кърджали

Кърджали бг вести потърси за информация областният управител Даниел Делчев. Той бе лаконичен: Тази година Областна администрация не разполага с бюджет за тържественото отбелязване на Деня на Ботев и падналите за свободата на отечеството.В момента приоритет на държавата са подпомагането на бизнеса и гражданите в условия на криза, съпътствана с инфлация. Голям ресурс, включително и кадрови се отделя за подпомагането на украинските бежанци и другите мигранти влизащи в страната ни.

Междувременно от ОД на МВР съобщиха,че тази година на 2 юни сирените няма да звучат в памет на Ботев и героите.Просто щели да бъдат тествани в 12,00 часа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    0 0
    17:33, 1 юни 2022
    Ще миряса блок Девети, децата, пенсионерите..... Гърмежи, все едно война. Уплашени малчугани, затварящи балкони и не спазване на хигиена от войниците. Такива мероприятия само с участието на обществени сгради, не в частна собственост
  • 2
    Бл
    Блок
    0 0
    17:40, 1 юни 2022
    Блока се тресеше, все едно земетресение или война
Последни новини