Първата птица е била динозавър

Археоптериксът, смятан дълго време за първата птица, всъщност е имал повече сходни черти с динозаврите. До този извод са стигнали учени, след като направили микроскопски анализ на фосилизирани кости, съобщи Ю Ес Ей тудей, предаде БТА.

Грегъри Ериксън и колегите му от университета на Флорида са изследвали с микроскоп фосилизирани бедрени и пищялни кости от археоптерикс.

Учените обясняват, че динозаврите са имали много по-различен метаболизъм от съвременните птици. 
Съзряването им е отнемало години и същият модел на развитие е наблюдаван при археоптерикса и най-близките му сродници.

Авторите на изследването са установили, че процесът на съзряване на древното летящо създание е бил бавен, както при динозаврите.

Развитието на археоптерикса е продължавало с години, а не с месеци, какъвто е случаят със съвременните птици. Фосил на археоптерикс е открит за пръв път в Германия през 1860 г.

Летящото създание е обитавало Земята преди 150 милиона години, припомня изданието. Дълго време археоптериксът е бил смятан за преходен вид между динозаврите и птиците. Наскоро открити фосили на Confuciusornis - беззъба птица, намерена в Китай, обаче свидетелстват, че представителите на този вид са се развивали по-бързо и са приличали много повече на предшественици на птиците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини