Руско кино: "Сталкер" на Тарковски (филм)

Сега има твърде много руска и антируска пропаганда. Тук обаче ви предлагаме руска не-пропаганда - с едни от най-великите творци на тази страна, които са влезли в световната култура. Не се надявайте на готови отговори и еднозначни послания за днешната ситуация.

Седем години преди да заснеме последния си шедьовър, режисьорът Андрей Тарковски жертва много, за да направи "Сталкер".

Андрей Тарковски е име, което няма да бъде забравено, колкото и време да мине. Той създава свооите неподражаеми филми мажду 1862 и 1986 година. Стилът му е описван като бавен, методичен и с много атмосфера, с красиви кадри, в които природата е също в главна роля. А в кадрите на Тарковски никога няма нищо случайно или ненужно, те са точни и перфектни, но вместо буквалистика получаваме емоционална образност. Това е причината те бъдат изучавани и анализирани до днес. Като цяло самият той продължава да е вдъхновение за поколения кинотворци и ентусиасти.

"Сталкер" е една от най-трудните продукции в историята на киното и според източници вероятно дори причинa за смъртта на Тарковски. Един член на екипа описва продукцията като "огледало на адско пътуване".

Филмът е създаден по мотиви на научно-фантастичната повест „Пикник край пътя“ на писателите фантасти Аркадий и Борис Стругацки. Филмът е изключително бавен и макар да е фантастичен, от сценария по желание на Тарковски са премахнати всякакви скъпи декори и специални костюми. Тарковски считал, че за да е убедителен филмът, всичко в него трябва да изглежда делнично и обикновено. Така се случило, че Тарковски снима "Сталкер" три пъти, докато третата версия в крайна сметка излиза на екран. Снимките от Зоната са в изоставена електроцентрала в Естония. Други сцени са заснети в старата химическа фабрика "Флора" в центъра на Талин. Смята се, че няколко души от екипа са заболели, след като са работили в близост до опасни химикали и радиация. Трима от тях са починали - актьорът Анатолий Солоницин, съпругата на Тарковски и самият Тарковски - едва на 54 години.

Когато чуем за Зоната, днес се сещаме за Чернобил, но филмът и разказът на братя Стругацки са преди тази катастрофа. Катастрофата в "Сталкер" е друга - сблъсък с астероид, но описанието на настъпилия Апокалисис е пророческо.

Каналът на "Мосфилм" съдържа още много руски филми, които са свободни за гледане и със субтитри на английски, включително "Москва не вярва на сълзи", "Диамантената ръка" и "Бялото слънце на пустинята", ако сте се затъжили за "Ваше благородье, госпожа Удача...".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини