Възпоменателен митинг - мевлид в памет на Кязим Ибрахим Паша

С Възпоменателен митинг-мевлид и поднасяне на венци и цветя в ардинското село Бял извор бе отбелязана 50-ата годишнина от невинната гибел на Кязим Паша. Той е прострелян през пролетта на 1972 година по време на т.нар. „Възродителен процес“ срещу насилствената смяна на имената на турското население. Кязим Паша е човекът, който не е искал да се посегне на изконното му право да има свой роден език, своя вяра, свое етническо самосъзнание, свое рождено име.

Пред възпоменателния паметник - чешма в центъра на родопското село се събраха стотици граждани от района на Бял извор, както от кърджалийска област, така и от съседните области. Домакини на събитието, организирано от Общинския съвет на ДПС-Ардино, бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет на ДПС Шахин Байрамов и председателят на Общинския съвет  Сезгин Байрям.

Възпоменателното събитие уважиха синовете на Кязим Ибрахим Паша – Басри и Ибрахим, които живеят в Бурса, зам.- председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, народните представители от ДПС Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, Хайри Садъков, Елхан Кълков, вицеконсулът на Генералното консулство на Р.Турция в Пловдив Халит Ислям Таръ, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, областният председател на ДПС в Благоевград Ведат Хюсеин.

В митинга участваха още кметовете на общините Момчилград, Белица и Гърмен -  Илкнур Кязим, Радослав Ревански и Феим Иса, временно изпълняващият длъжността председател на Областния съвет на Младежко ДПС – Кърджали Ерсин Юмер, наместник- районният мюфтия Сурай Мустафа, главният имамин на Джамията Улу в Бурса Тахсин Карамфил, членовете на Управителния съвет на Сдружението на Ардинци в Бурса Ерол Четин и Юсеин Касапоглу, общински председатели на ДПС, председатели на Общински съвети от Кърджалийска област, общински съветници, кметове на населени места, членове и симпатизанти на ДПС.

В своето приветствие кметът на община Ардино инж. Изет Шабан направи исторически преглед на събитията свързани с т. нар. „Възродителен процес“ в България. Той подчерта, че всяка година отдават почит и се прекланят пред хората, които са загубили живота си, за да съхранят нещо много просто, но ценно, а именно своята идентичност, своето име, своя избор на религия и култура. „Тук се събираме не за мъст, а за да предадем това на идните поколения, това което се е случило, те да го знаят. Да знаят цената на демокрацията, правата и свободите, които са отвоювани или този път към демокрация да разберат, че е тръгнал от тези хора, които са се борили за най-изконното,

най - простото човешко право, чест и достойнство. През 1985 година беше върхът на т. нар. „Възродителен процес“. След това обаче дойде 1989 година, но за съжаление пак с цената на човешки животи, ние, хората на които им бяха отнети изконни човешки права по-смело се обединиха, най-напред в Северна България, а след това и в Южна България. Именно това го почетохме на 19 май в Джебел. За всяко обединение особен принос имат определени хора. А най-голям принос за това има нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, който е започнал борбата за възстановяване на тези изконни права още от далечната 1985 година, а през 1989-1990 година вече тази борба  получава своето политическо изражение, именно в лицето на Движението за права и свободи. През 1990 година заради желанието ни да се обединим и да си върнем най-ценното, ние се обединихме, и направихме една много силна политическа партия, която до ден днешен ни води напред“, заяви инж. Изет Шабан. Той подчерта, че няма идеална демокрация, а тя се измерва в степени. „Ние през последните 13 години видяхме, че демокрацията може да се „заобикаля“, тоест да се намали степента на демократичност на дадена страна, като отнемат на част от населението правата им например да гласуват свободно. Най-важните компоненти и понятия на демокрацията са свободата и сигурността. Когато държавите имат много добър баланс между свободата и сигурността там демокрацията има висока степен, обратното, когато този баланс се нарушава, тогава демокрацията е с ниска степен. През 2021 бяха проведени три пъти избори, именно на тези избори видяхме да ни бъдат отнети човешки права, а именно правото да гласуваме свободно. Тези права и свободи не са даденост, ние трябва да се борим и работим всеки ден, за да ги съхраним и да ги развием“ каза още инж. Изет Шабан. Той уточни, че като кмет на община всяка година се отчита пред ардинската общественост. „Всичко, което направихме е благодарение на ДПС. Ние трябва да сме заедно, а когато сме заедно сме силни. Каквото сме обещали на нашите избиратели, повече от това сме направили. Ние винаги изпълняваме това, което сме обещали. Ако искаме в България да живеем достойно, ако искаме да имаме висок стандарт на живот, ние трябва да увеличим степента на  нашата заедност и да го доведем до дните, месеците и годините от 1990 г., когато всички се обединихме, за да върнем най-изконното – нашите права и свободи. Всичко това, което казах е функция на нашата заедност и обединение“, заяви в заключение инж. Изет Шабан. 

Зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис предаде на присъстващите специалните поздрави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя на Движението Мустафа Карадайъ с пожеланието Ак пънар (Бял извор) да продължава да върви достойно по примера на Кязим Ибрахим Паша защитавайки чест, достойнство и човешки права.

„Има една истина - човек, народ, общност, който забравя своята история - няма бъдеще. Защото Нашата история е историята на Кязим Ибрахим Паша, това е историята на ДПС, историята на демократична България, която е изградена върху живота на нашите жертви“, заяви д-р инж. Хасан Азис. Той подчерта, че жертвите на „възродителния процес“, които са загинали в името на човешките права, не са само герои на България, те са световни герои, защото са загубили живота си в името на човешката ценност. „Ние трябва да се гордеем с тях и имаме задължението да не ги забравим“, каза още заместникът на Мустафа Карадайъ.

Областният председател на ДПС Ресми Мурад отбеляза, че в демокрацията винаги трябва да са готови да се борят и да отстояват заедността си.

„Както каза нашият председател Мустафа Карадайъ в Джебел трябва да бъдем готови за избори. Ситуацията в страната не е добре, защото ни управлява сбирщина от партии, които  не знаят как да управляват. За това ние трябва да сме готовност отново да се борим  и да отстояваме нашите интереси и да имаме свои представители, както в националния, така и в европейския парламент“, заяви Ресми Мурад.

Наместник-районният мюфтия Сурай Мустафа отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния процес. Политици и гости поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Кязим Паша. Преди началото на възпоменателния митинг с кратък рецитал Пънар, Дамла и Ебру представиха стихове от местни поети с техните съкровени човешки послания.

На присъстващите беше раздаден курбан за здраве.


Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Случаен виц

Последни новини