Примирие в Азовстал за евакуация на ранени украинци, обяви Москва

Руското министерство на отбраната обяви днес, че е сключено примирие в металургичния комбинат „Азовстал“ – последен бастион на украинска съпротива в град Мариупол, за да бъдат евакуирани ранени украинци, предаде Франс прес.

„Понастоящем е в сила режим на тишина и е отворен хуманитарен коридор, по който ранени украински войници се транспортират към медицински заведения в Новоазовск, на територия, контролирана от руските и проруските сили, обяви ведомството.

Според съобщението това е резултат от преговори със самите украински бойци, които са се окопали в подземения лабиринт на огромния промишлен обект.

Не се уточнява колко души трябва да бъдат евакуирани.

Украинските власти съобщиха, че в „Азовстал“ все още има около 1000 войници, 600 от които са ранени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в петък вечерта, „че се водят „много трудни преговори“ за евакуация на тежко ранени украински войници и на медицински персонал от комбината „Азовстал“.

Жени, деца и възрастни хора, които бяха намерили убежище в стоманодобивния комбинат, бяха евакуирани в края на април благодарение на операция, координирана от ООН и Червения кръст.

Стратегическият пристанищен град Мариупол беше напълно опустошен от началото на руската офанзива срещу Украйна на 24 февруари.

Източник: БТА

Коментари в сайта (4)

  • 1
    К
    К
    6 -4
    19:06, 16 май 2022
    мръсните украински фашисти трябва да бъдат драни живи, не лекувани! Тези изроди не заслужават и глътка въздух на Земята! Както и американските им фашистки господари!
    • 肉屋
      肉屋
      4 -6
      20:47, 16 май 2022
      Тебе мизернико още утре ще ти одера червената ти кожа и ще я направя на цървули за твоята баба, защото не и стига пенсията и ходи да ** **** по магистралата.
  • 2
    Чи
    Чичо Митко цесекаря
    4 -5
    21:00, 16 май 2022
    Руснаците са новите фашисти на 21 век. В Азовстал защитниците си защитават земята и държавата . Путин ги бомбардира със забранените фосфорни бомби.
    Думата руснак стана мръсна дума символ на първобитен и ограничено умствено човекоподобна орка.
    • До
      До Митко
      2 0
      10:30, 17 май 2022
      За сведение: фосфорните бомби са забранени само за страните, подписали конвенция за забраната им. Русия и САЩ не са я подписали. Конкретно в Азовстал са използвани не фосфорни, а магнезиеви бомби, за използването на които няма никаква международна забрана. Дали има някаква разлика в пораженията, които правят, или е въпрос само на терминология - не съм наясно.
Последни новини