Тайфун връхлетя Южна Япония

Проливни дъждове и силни ветрове връхлетяха днес Южна Япония, отнесоха покриви и прекъснаха електричеството, предаде Франс прес. Това са първите признаци за приближаващият крайбрежията на страната мощен тайфун, предаде БТА.
   
Служител на Японската метеорологична агенция предупреди, че Мелор е един от най-мощните тайфуни от около десет години и е съпътстван от ветрове, достигащи 215 км в час. Предупредили сме, че има опасност от буря и големи вълни, обясни метеорологът за АФП.
   
Тайфунът премина край остров Кюшу (югозападна Япония) и се насочи на север в посока остров Хоншу, който ще достигне утре, допълва метеорологичната агенция. Малкият остров Амами и други острови южно от Кюшу в Тихия океан бяха първите засегнати от лошото време днес сутринта. 

Поради силните ветрове са били отнесени покриви, паднали са дървета и електрически стълбове, но все още няма информация за ранени, посочват местните власти. Близо 10 000 домове са останали без електричество, съобщава местна електрическа компания. 

Най-малко 145 вътрешни полети са били анулирани в западната и южната част на страната, засягайки повече от 6000 пътници, както и много фериботи, свързващи различни острови в района. Четиридесет и шест годишен сърфист се удавил в бурното море край префектура Канагава, но евентуалната връзка между този случай и приближаването на тайфуна не е официално установена от полицията. 

Мелор ще достигне утре Хоншу, най-многолюдния японски остров, на който се намират метрополиите Осака, Нагоя и Токио. Тайфунът може да премине през целия архипелаг от юг на север и да поеме по траектория подобна на тази на тайфун от 1959 г. при който загинаха повече от 5000 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини