България си е платила на Русия за т.нар. освобождение

Две трети от националния доход на страната ни отива за издръжка на Съветската армия, казва историкът проф. Евелина Келбечева

България си плаща на Русия за така нареченото освобождение, което е геополитически проект на Руската империя, за да се добере до проливите. Това обясни историкът и преподавател в Американския университет проф. Евелина Келбечева пред БНР.

"Още през 1878 г. България плаща 2 120 000 златни лева като военна контрибуция на Русия. По-късно към това се прибавят 2 095 000 златни лева за Източна Румелия през 1885 г. Към 1890 г. ние плащаме към 56 милиона златни лева за така нареченото освобождение. Аз не мога да го нарека освобождение", коментира тя.

"Да не забравяме, че в момента, в който Червената армия нахлува в България с четвърт милион военнослужещи, цялата сила на Черноморския си флот – над 1000 самолета авиация, между 1944 и 1947 г. ние издържаме една окупационна армия", допълни още проф. Келбечева.

По думите й общо хората, които минават през България, са 600 000. Две трети от националния доход на България отива за издръжката на Съветската окупационна армия, което предизвиква най-голямата продоволствена и икономическа криза в новата българска история.

Проф. Евелина Келбечева коментира, че няма практика между България и Русия да се водят преговори.

"Има само ултиматуми и диктати, които се налагат на България. Същото е в момента – изнудване и политически рекет. Истинският национален интерес е колкото се може повече да сме далеч от имперските амбиции", изтъкна историкът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (8)

  • 1
    34
    343
    8 -5
    08:51, 9 май 2022
    Мнението на американския университет в България!
    • За
      задруга
      5 -3
      09:09, 9 май 2022
      другата гледна точка
    • Ед
      Един от Вас
      7 -5
      09:18, 9 май 2022
      Колко струва човешкият живот? Колко немци, англичани французи са загинали за нас? Или парите за вас са от значение?
    • До
      До един от вас
      7 -3
      10:02, 9 май 2022
      И в коя война са паднали руски войници? Защото паметниците за съветската армия са несравнимо повече и по-големи от тези за подналите в руско-турската война. Какви сражения са водили съветските войски в България по време на Втората световна война и колко жертви са дали на нашата земя?
  • 2
    Fb
    FB
    4 -7
    09:25, 9 май 2022
    Достатъчно ми е да видя тази мазна физиономия на снимката и всичко ми е ясно...
  • 3
    Ян
    Янков
    5 -6
    11:23, 9 май 2022
    Поредната световно НЕизвестна"историчка", с изказване по темата.
    Имам предложение - да се направи специално място, на което пенсионирани "историци" , с афинитет към лъжи и фалшиви "истини" , да си обменят информация - без да се опитват да влияят на общественото мнение.
    Тази жена явно не и стига пенсията , и за няколко долара ,се е решила да ни "отвори очите" за историята.
    Жалка работа.
    Абе от къде ги намирате тия ходещи некролози бе?
  • 4
    До
    до тъпата крава Келебечева
    4 -1
    13:50, 9 май 2022
    Направете сами сметката- това съм го видял лично с очите си дори съм участвувал в него. По времето когато министър на енергетиката беше хасковлията Димитър Илиев /1982-84 година/, България внасяше по далекопровода ДРУЖБА електроенергия от СССР по 1 копейка на киловатчас а, го продаваше на Турция по 2,5 щатски цента за киловатчас,/мощността беше 400 мегавата за тези които разбират - горе долу една ТЕЦ/, танкерите пълни с рески петрол ги купувахме с рубли , а директно от Бургас заминаваха срещу долари, за Александропулис. Внасяхме въглища руда, и други суровини /газ още нямаше/ купени с "преводни рубли" /чисти хартиики/ на цени десет пъти по евтини от международните. Изнасяхме за СССР всичките си боклуци , начело с цигарите Опал и Ту 134 дето и циганите не ги пушеха, а заедно с това и развалената си селскостопанска продукция и "братята рашки" бяха доволни и предоволни. До 1984 година нямахме външен дълг , имахме достатъчно резерви от валута. Ха сега сметнете кой кого прее...б.а.в.аше. Веднага ще кажа - не съм русофил и никога не съм бил партиец, затова ще уточня, че цената на тези АВАНТИ беше жестоката Живкова диктатура в България. Единствено в България нямаше руски войски от целия соц. лагер, така , че ВСЕКИ МЕДАЛ ИМА ДВЕ СТРАНИ , като гледаме ЛОШОТО да не забравяме и АВАНТАТА. Нека всеки сам прецени, кога животът беше по - приемлив за живеене /най-меко казано/.
  • 5
    Ис
    Истината
    1 0
    14:58, 9 май 2022
    Много ми е интересно откъде България е намерила 2 милиона лева в 1878 г.?
Последни новини