„Продължаваме промяната“: Позицията на Радев е позорна, България няма да е ничий васал

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и членове на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ дават извънреден брифинг във връзка със спрените газови доставки от Русия.

Ще защитаваме българския интерес винаги. Това означава независима България, свободна и просперираща, заяви в началото Кирил Петков. За съжаление в близкото минало Русия ние третирала като пета колония. Ние имаме много политически и икономически кръгове, които защитават нейните интереси. „Продължаваме промяната“ обаче ще защитата само българските интереси, категоричен беше той.

Зад руските интереси у нас ние вярваме, че стоят трите похарчени милиарда за „Турски поток“, и предложението за газова централа, и отказа ни от азерски газ, и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца тази връзка бе построена много повече отколкото за години, изтъкна още Кирил Петков.

Това е едностранен акт, с който е нарушен договора, защото „Булгаргаз“ са направили плащането, а „Газпром“ са спрели газа въпреки това. Имаме една страна, която е некоректна и друга, която е изправна. Не можем да кажем, че това ни учудва. Започнахме още през февруари подготовката за това, коментира спрените газови доставки вицепремиерът Асен Василев.

Около 20 млрд. кубически метра газ от Гърция и Турция можем да доставяме към момента без прословутата гръцка връзка. 2 млрд през Кулата - Северокасто и още 17-18 млрд. през интерконекторите, които имаме с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3,5 кубични метра, тоест да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ е смешно, категоричен бе Василев. Проблем с физическите доставки на газ в момента нямаме, увери той.

Във Втората световна война България не обявява война на СССР и подържа дипломатическа позиция. Не изпраща войски на фронта, но въпреки това Русия влиза с войска у нас. Политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор не работи. Не търсим конфликт или война, но когато войната дойде на нашия праг ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим и да ни изнудва и насилва - приключи.

Позицията, която г-н Радев изрази, че давайки оръжие ние продължаваме войната е позорна. Защото в нея имлицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да го направи, категоричен бе още вицепреиерът.

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ед
    Един от Вас
    22 -7
    16:21, 27 апр 2022
    Кирето хептен откачи. Австрия вече се съгласи със схемата на Газпром. Да видим Германия на 15 май. Поляците са хитри - договориха се с Норвегия, ние да му мислим.
    • 9
      9
      21 -2
      18:56, 27 апр 2022
      Оставка на правителството!
    • Т
      т
      14 0
      18:58, 27 апр 2022
      Наш те са се до говороли с Турция и Гърция. С посредници за да лапат процент че.
  • 2
    Kr
    KRUM
    24 -4
    17:08, 27 апр 2022
    Тия два п е д а л а ли ще определят с кого ще е българия?! Я на майка си в г-за!
    • Кр
      Круме,
      2 0
      14:43, 28 апр 2022
      там където ги пращаш е място от което са дошли. А дали сме васали се разбира от факта, че посланик Херо пребивава повече парламента, министерски съвет и президентството от колкото в ръководеното от нея посолство.
  • 3
    Ис
    Истината
    12 -4
    18:33, 27 апр 2022
    България е съюзник на Германия и автоматично е във война със СССР, това първо. Вижте проекто договора за мир от САЩ и Англия, който дават на Мушанов това второ. Трето - щял да прати хора в Брюксел, за да им кажат какво да правят. Това не е ли васал?
  • 4
    Гъ
    Гъзолизци
    11 -3
    18:40, 27 апр 2022
    По продажен народ дали има мисля че не ние българите сме номер 1 освен да краднем ,да излъжем и да завиждаме друго не знаем Българин да се наричам е срам и позор за мен. Путин не рубли да ни иска а даже и дупе ще дадем такъв народ сме който минал и заминал ни е оправил затова сме свикнали да ходим винаги готви с **** напред
  • 5
    Ve
    Venom
    8 -13
    18:51, 27 апр 2022
    Браво може и да са обратни но се държат мъжки и по... Виж коментара
  • 6
    Ви
    вип
    12 -2
    20:11, 27 апр 2022
    Кирчо и Кокорчо да си заминават един верен ход нямат!
  • 7
    Бъ
    Българин
    3 -6
    23:08, 27 апр 2022
    До Крум и Вип - я се скриите някъде от нищо неразбиращи се педали. Политиката не е за глупави и навеждащи се гнусни мекерета като вас за да кометирате. България трябва да има достоинство.
    • От
      Отговор
      3 -4
      07:47, 28 апр 2022
      Българино това което си написал говори за теб ,какъв си ти и какво е твоето достойнство .
      И от там да преценим какви и с какво достойнство хора защитаваш !
  • 8
    Ка
    Катя Андреева
    6 -5
    07:37, 28 апр 2022
    Радев докато не изчезне от политическата сцена още 5 години ще продължим да потъваме.
Последни новини