Радев: Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава

 Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на този конфликт, това заяви президентът Румен Радев пред медиите.

„Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота, и за благосъстоянието на българите тук и в Украйна“, посочи той.

Що се отнася до спирането на газа, президентът заяви, че правителството трябва да отговори на няколко въпроса: „Защо само на България и Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, примерно? Те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни. Защото ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват, както говорихме преди време посредници. А това означава, че да, вероятно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време, и средства, и означа много по-високи цени и рискове за доставки“.

„Тези три милиарда, платени от българските граждани, не обслужват българския интерес, а този на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия, а в това време ние не успяхме да гарантираме и осигурим истинска диверсификация“, посочи Радев и допълни: „правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва - техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес"

Според него създалата се ситуация ще бъде и „истински тест за европейската солидарност и ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава“.
 
Държавният глава коментира и друга актуална тема от последните дни. По думите му, излизат вече редица разкрития и къде отива българското оръжие. „Аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, допълни Радев.

Той още веднъж потвърди своята позиция: „Категорично НЕ на предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това означава стъпка към въвличането на България пряко в този конфликт“.

„За съжаление призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалират войнствената реторика и призивите за победа. България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт“, каза Радев и допълни: „Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от посещение там“.

„Политиците, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Аз съм дарявал свои заплати, последния път за бедстващите пенсионери в началото на пандемията, дарявам редовно и за Българската Коледа, за забравените от българското здравеопазване деца, за български църкви, за българската култура и призовавам българските политици - преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи“, каза още Радев.

 

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ис
    Истината
    10 -4
    14:31, 27 апр 2022
    Какво толко е говорил надълго и нашироко. Трябвало е да излезе и да каже с две думи - нещата вървят от ден на ден по на зле, нужна е оставка на правителството
    • Др
      Другата истина
      9 -6
      15:09, 27 апр 2022
      Истината е следната ! Искаме да седим на два стола и с путин да сме добре и в европа с нато. С такива мижитурки като Радев и Киро ще ни е-бават всички . Как може на не приятелски страни като Полша първо да спрат и после да и пуснат газа като се има в предвид че поляците снабдяват Украйна с газ и оръжие. Защо не спират газта за неприятелските Италия, Германия, Австрия? Защо не спират газа за съседна Гърция, която снабдява украинците със леко стрелково оръжие и зенитни системи и Гърция я завела дело срещу Русия за убитите гърци във Мариупол ?
      Радев е виновен за всичките несгоди в държавата и тъпанарите които доведе на власт!
    • Радев се излага като кифладжия. Виж коментара
    • Кр
      Крум
      6 -2
      17:16, 27 апр 2022
      Въпросът е: Колко платиха американците на Радев за вкара подлогите им Кирчо и Кокорчо в политиката в Бълария, да им даде форум да критикуват Борисов и да вземат властта и да обслужват американските/Рокфелеровски, Ротшилдовски, Моргановски/ интереси
  • 2
    00
    00
    11 -2
    15:18, 27 апр 2022
    Вие които гласувахте за Промяната Почтена - това ли искахте да се случи? Да се маха това правителство че ще ни продадат езика и културата на Македония!
  • 3
    Само Корнела не е за там. Ще има газ, спрете се.Ру... Виж коментара
    • Кр
      Крум
      7 0
      17:18, 27 апр 2022
      скоро ще фалира всяко производство в България, идиот
  • 4
    Ve
    Venom
    4 -3
    19:02, 27 апр 2022
    Не е ли двуличник Радев? Нинова му го каза и му плю в лицето! Разкри се задкулисието във високите върхове на власта. Радев и Янев са подписали договори за износ на оръжие в големи количества по време на служебния кабинет.!!! И сега ми говорят че са против износа на оръжие и са за неутралитет!!! Демагогия и лъжи !!!
    Представяте ли си какъв натовски генерал е бил Румен Радев!!! Той е интригант и също брокер като Киро Харвардски. И жалко за избирателите които избраха Радев втори мандат и да му сърбат попарата.
    • ??
      ??
      2 -3
      19:52, 27 апр 2022
      Доказателствата къде са? Твърдения без доказателства не са ли само клевети?

Още новини

Последни новини