Двойно повече мигранти влизат в ЕС през Западните Балкани, без бежанците от Украйна

Броят на мигрантите, опитващи се да влязат в Европейския съюз незаконно през първите три месеца на тази година, е достигнал най-високото си равнище от 2016 г. насам, дори като се изключат бежанците от Украйна, съобщи европейската гранична служба Фронтекс, цитирана от Асошийетед прес.

По оценки на граничната агенция от януари до март тази година е имало 40 300 "незаконни пресичания" на границите, с 57 на сто повече от същия период на миналата година.

Над 1 милион души, предимно от Сирия и Ирак, влязоха в ЕС през 2015 г., претоварвайки възможностите на приемащите страни. Пристигането им предизвика голяма политическа криза в Европа и спорове между страните кой трябва да поеме грижите за тях. Това напрежение все още се запазва, отбелязва АП.

Тази година близо 5 милиона души избягаха от войната в Украйна. Полша прие повече от половината от тях, а Унгария - близо половин милион, сочат данни на ООН. И двете страни отказаха да приемат бежанци от Сирия и Ирак след 2015 година.

Броят на опитите за нелегално влизане в ЕС през Западните Балкани е нараснал повече от двойно през първото тримесечие на тази година с 18 300 незаконни пресичания на границата. Повечето от тях са сирийци и афганистанци. Над 5100 опита за влизане в ЕС са направени през Кипър, което е тройно повишение на годишна база.

Броят на мигрантите, опитващи се да достигнат Великобритания през Ламанша, също се е увеличил близо три пъти в началото на тази година, достигайки почти  8900. Около половината от тези хора са били спрени, без да успеят да стигнат до Обединеното кралство. 

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Че
    Червенкова
    1 0
    09:05, 20 апр 2022
    С това правителство и парламент на които се дърпат конците от Румен Радев и се гласува машинно , обикновеният гражданин се чувства като бежанец в собствената си страна.
Последни новини