„Маратон на четенето“ по традиция в „Славейков“

По традиция всяка година РБ „Никола Й. Вапцаров“  реализира на областно ниво националния „Маратон на четенето“. В рамките на един месец кърджалийските библиотекари се срещат със стотици възпитаници на  СУ „Петко Р. Славейков“. Все по-важна е мащабността, в която се осъществява взаимодействието между специалисти от средището на книжнината и ученици на различна възраст.

Срещите протичат при небивал интерес. Библиотечни специалисти и ученици заедно четат книги, обсъждат литературни герои,  „дописват“ приказки, като създават различен край на сюжета, написан от автора. Наскоро славейковските гимназисти пък се включиха в проекта на Регионалната библиотека „Контаминация на реалности“.

В рамките на инициативата „Маратон на четенето“ второкласниците и третокласниците на училище „Славейков“ знаят как да намерят говорещата електронна книга „Приключенията на Златноелечко“, създадена специално от Регионална библиотека - Кърджали и достъпна за всички чрез Интернет. За желаещите да я прочетат на хартиен носител е предвидена възможност за разпечатване от сайта на самия проекта и на Регионалната библиотека. Автор на приказките с главен герой Златноелечко е Маргарита Павлова, която е и обичаната от възпитаниците на най-голямото училище Госпожа Библиотека.

„Винаги, когато говорим за книги, трябва да подчертаем и напомним за библиотечните специалисти, които се грижат ежедневно за книгите и всички носители на информация от фонда на Регионалната библиотека“, акцентира върху безценния труд на библиотекарите Павлова.   

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини