ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев (на живо)

Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

На предишното си заседание съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и 3 - частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

Сред приетите за разглеждане по същество основания са изявлението на Гешев във връзка с полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 година, изявлението му, поставящо под съмнение случайното разпределение в съдебната система, както и бездействието по казуса "Осемте джуджета".

​За отстраняване на главния прокурор са необходими минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на правосъдния министър.

П ред сградата на Висшия съдебен съвет със скандирания "Оставка" започна поредният протест на гражданско сдружение "БОЕЦ" 

Кадровиците днес разглеждат искането за отстраняването на обвинител номер едно. Организаторите на недоволството настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Те подкрепят искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за прекратяване правомощията на главния прокурор.

Протестиращите са категорични, че първата стъпка за съдебната реформа минава през предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

Освен това искат и оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет. В района на сградата на ВСС има засилено полицейско присъствие.

Няма каквито да било аргументи нито за т.нар. съдебна реформа, нито за т.нар. отстраняване на главния прокурор, заяви Гешев пред медиите, преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Откритост и публичност прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици, защото решенията им ще плащат българските граждани, добави той.

„Надявам се министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения, с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги заяви на Пленума на ВСС, където е мястото за това, а не да мълчи“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Той отново призова министър Йорданова и народният представител Христо Иванов на разговор по темата за върховенство на закона, правовата държава и правата на човека.

България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС.

В отговор на думите на главния прокурор, че вероятно заявява пред медиите неверни данни,  Йорданова коментира: "Ако има неверни данни, моля да бъдат посочени кои са те“. Според нея това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, да разяснява своята работа е в рамките на правомощията му.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини