Невероятно откритие за кърмата

Нивата на различните компоненти в кърмата се променят за 24 часа, според нуждите на бебето

Според новото изследване, тези промени в млякото го правят годно да накара децата да заспиват по-лесно. Кърмата съдържа различни компоненти като нуклеотидите например, които играят много важна роля при регулирането на бебешкия сън. Резултатите показват, че съставките на млякото се променят значително по време на денонощието.

Учените изследват нивата на три съставки в майчиното мляко- аденозин, гуанозин и уридин, които въздействат върху почивката на централната нервна система, насърчават спокойствието и съня, и как тези съставки се променят за 24 часа.

Млякото, събрано от 30 жени, които живеят в Естремадура, Испания, е изследвано за 24 часов период, с проби от 6 до 8 пъти на ден. Най-високо било нивото на нуклеотидите от вечерната проба- към 8 часа. Според учените това е така, защото млякото по време на деня се променя и вечер става такова, че кара бебетата да се успокоят и заспят.

С цел да се гарантира правилното хранене, на бебето трябва да се дава мляко, във времето, в което майката го е отделила от организма си. Грешка е да се съхранява в хладилник дори и за няколко часа, според изследването.

Световната здравна организация (СЗО) напомня, че майчиното мляко е най-добрата храна за новороденото и не трябва да бъде замененяна, защото отговаря на физиологичните изисквания на детето през първите шест месеца от живота му. То не само предпазва бебето срещу много болести като настинки, диария и синдром на внезапна детска смърт, но също така може да помогне за избягването на бъдещи заболявания като астма, алергии и затлъстяването и подпомага интелектуалното развитие.

Ползите от кърменето са не само за бебето, но и за майката. Жените, които кърмят, губят теглото, придобито по време на бременността по-бързо. Кърменето помага и да се предотврати анемия, високо кръвно налягане и постнатална депресия. Остеопорозата и ракът на гърдата също се случват по-рядко сред жените, които кърмят децата си.

Източник: ecomedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини