Над 50 на сто от днешните бебета вероятно ще станат столетници

Ако увеличаването на продължителността на живота продължи със същите темпове, както през последните два века, над 50 на сто от днешните бебета в развитите страни вероятно ще отпразнуват 100-годишнината си, при това в добро здраве, прогнозират датски и германски изследователи.

Експерти под ръководството на проф. Кааре Кристенсен от университета на Южна Дания в Одензе са установили, че от началото на 20 век продължителността на живота е нараснала с около три десетилетия в Западна Европа, Северна Америка, Австралия и дори повече в Япония и някои страни като Испания и Италия.

Джеймс Ваупел от института "Макс Планк" в Германия и колегите му в Дания анализирали резултатите от изследвания през 2004-2005 г., свързани със стареенето. Било установено, че продължителността на живота се увеличава в повечето страни, като дори минава отвъд границите на онова, което учените първоначално смятаха, че е възможно.

През 1950 г. вероятността за 80-годишните да доживеят до 90 години бе 15-16-процентна за жените и 12-процентна за мъжете. През 2002 г. тя бе съответно 37- и 25-процентна.

В Япония, където продължителността на живота е най-висока, тази вероятност днес е над 50-процентна за жените.

Като се има предвид нивото на смъртните случаи, вероятно три на всеки 4 новородени ще доживеят най-малко до 75-годишна възраст дори ако здравните условия за населението не се подобрят.

Ако те обаче се подобряват със същите темпове, както през последните два века, повечето от тези деца вероятно ще станат столетници.

Изследователите са заключили, че дългият живот изглежда е съдба на повечето хора, които днес живеят в развитите страни.

Подобряването на здравните грижи доведе до забавяне на стареенето и до оспорване на твърдението, че има "таван" за човешкото дълголетие, заяви експертът Дейвид Джемс от лондонския Юнивърсити колидж, който не е участвал в изследването.

Лабораторни опити с мишки показаха, че дори малко забавяне на стареенето има силен защитен ефект. Хапче, което забавя стареенето, може да осигури защита срещу много болести, свързани с напредналата възраст, допълни той. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини