Вторият етап на Водния цикъл стъпва на бул.”Беломорски”,ще се работи безизкопно,за да не се затапи трафика

      Вторият етап на Водния цикъл в Кърджали стъпва това лято на бул.”Беломорски”.За да не се затапи напълно трафика ще се прилага безизкопна технология.Ще се работи в участъка между Болницата и кръстовището с ул.”Ген.Чернозубов”.Прогнозите са,че подмяната на водопровода ще приключи бързо.Въпреки,че Агенция „Пътна инфраструктура”разрешава полагането на водопровод  да стане траншейно ,за да не се блокира движението за ГКПП „Маказа” ще се работи безизкопно.Така булеварда няма да се затваря изцяло.В момента проектът е в АПИ и се чака одобрение.Дейностите ще се извършат от специализираната фирма

    „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД.

    Bъв всички градове по света има подземни тръбопроводи, които достигат края на своя полезен живот. Спукването им е предпоставка за възникването на недопустими проблеми като загубата на вода или замърсяването на почвата поради изтичането на отпадъчните води от канализационните тръби. Обикновено най-остарялата инфраструктура е в скъпите, гъсто населени градски зони.

    Разходите за подмяната на тези тръбопроводи често са прекомерно високи, а прекъсването на услугите по водоснабдяване и канализация за извършването на ремонта невинаги се толерира от обществото. Безизкопните технологии за рехабилитация на водопроводи обаче решават тези проблеми, като позволяват възстановяването им да се извърши с минимални изкопни дейности.

    Технологията “тръба в тръба” е най-опростеният начин за реновиране на тръбопроводи. Тя включва избутването или издърпването на нова тръба в старата. Концепцията за ползването на два малки изкопа за полагането на новата тръба в старата вече се е утвърдила, като през годините тя е прилагана за различни видове тръбопроводи – глинени, от стоманобетон и др. Въпреки че на практика за новата тръба могат да бъдат използвани всякакви материали, днес полиетиленът е най-честият избор, особено за тръбите с по-малки диаметри.

    През 1995 г. „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД, търсейки иновативни решения, за първи път в странатa използва безизкопно полагане на продуктопроводи, посредством машини за направляемо хоризонтално сондиране. Чрез внедряване на този нов, икономически изгоден и с минимално отражение върху обществения живот и околната среда метод, се полагат основите за създаване и развитие на едно ново за фирмата направление „Безизкопни технологии“.

     През годините, прилагайки различни методи на безизкопни технологии, направлението изпълнява множество обекти, свързани с подмяната на съществуваща и изграждането на нова подземна инфраструктура от всякакъв вид – водопроводи, газопроводи, подземни електропроводи и други.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини