Символична стачка в Имерис Минералс България/бившия "Бентонит"/, протестът съвпада със смъртта на първия собственик

  Символичен протест за по-високи заплати започна във фирма Имерис Минералс България/бившия Бентонит"/. Решението за него,взето в петък, съвпадна със смъртта в Атина на първия собственик на компанията.

  Синдикалната организация на КНСБ в предприятието настоява за сериозен ръст в заплатите,което да компенсира инфлацията. Сагата с преговорите се точи от август миналата година, но ръководството на фирмата не се съгласява с чувствително увеличение.Изтъкват се трудностите свързани с настоящата кризисна ситуация в страната и неблагоприятна международна конюнктура.

  Настояваме за 30% увеличение на заплатите.Постигнали сме удовлетворяване на 10%.Борим се за още 20 на сто.Това е минималното, което заслужаваме.В момента един работник има 2-3 работни места.Натоварването се увеличи със 100%.Това коментира за Кърджали бг вести синдикалният лидер в предприятието Кирил Тодоров.

Конфликтът зрее от 3 години.Работниците във фирмата получават минималната работна заплата за бранша.Това са миньори,заслужават достойни заплати,коментира от своя страна областния лидер на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева.

  Стачниците са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще прекъсват работа за час, а в последствие ще преминат към ефективни стачни действия.

  В Имерис Минералс България работят 116 души,89 от тях членуват в КНСБ.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини