Не се задава стагнация в еврозоната, според Кристин Лагард

Икономиката на еврозоната не показва признаци на стагнация въпреки вече видимите ефекти от войната в Украйна за Стария континент, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

"В момента не виждаме елементи на стагнация" на икономиката в еврозоната, каза Лагард в института "Монтен" в Париж.

"Предвид вече започналото възстановяване на икономиката, не се вижда стагнация нито за 2022, нито за 2023, нито за 2024 г.", продължи шефката на ЕЦБ в отговор на въпрос за опасенията от "стагфлация" (липса на растеж и висока инфлация - бел. р.).

Скокът в цените на суровините и вероятните големи нарушения на веригите за доставки заради руската инвазия в Украйна пораждат опасения от световно забавяне на икономиката в момент, когато всички излизат от две години пандемия. 

Еврозоната може да изгуби 1,4 пункта от растежа си за една година заради войната в Украйна, прогнозира миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

ЕЦБ от своя страна преразгледа по-рано през март към понижение прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,7 на сто за тази зима. 

При лош сценарий, ако войната се проточи и има тежки отражения върху снабдяването с енергия например, растежът ще спадне до 2,3 на сто тази година и през 2023 г., а през 2024 година - до 1,9 на сто, прогнозира ЕЦБ.

Що се отнася до инфлацията, франкфуртската институция очаква 5,1 на сто тази година, като темпът може да скочи до 7,1 на сто при тежък сценарий на конфликта. Показателят обаче ще спадне до 2,7 на сто през 2023 г. и 1,9 на сто през 2024 г., прогнозира ЕЦБ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини