Прокуратурата и МВР влязоха в сблъсък има ли доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова

Бойко Рашков и Кирил Петков твърдят, че по случая са събрани доказателства, нужни са още действия по разследването, но прокуратурата саботира процеса.

Арестът за 24 часа и последвалото освобождаване без никакви обвинения срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова се превърнаха в поредния повод МВР и прокуратурата да задълбочат конфликта между институциите, който започна от лятото на миналата година.

След като по-рано днес прокуратурата обяви, че няма достатъчно доказателства, които да обосновават повдигане на обвинения и налагане на 72 часа арест, на пресконференция в Министерския съвет късно вечерта премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков излязоха с обратната позиция - има достатъчно доказателства, но прокуратурата укрива документи и игнорира сведения от изнудвания Васил Божков , за да саботира разследването.

За пореден път ставаме свидетели на саботаж от страна на прокуратурата, каза премиерът Кирил Петков в коментар след брифинга на прокуратурата днес и заключи, че в България независима прокуратура няма.

"Прикриват се сведения от изнудваното лице, само за да не се извършат действия по закон. Отричат се законови правомощия на разследващите органи. В България независима прокуратура няма. Тя за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за корупционни действия", коментира министър-председателят.

Петков отново повтори, че по този казус работи в момента и Европейската прокуратура, макар че не успя да отговори на въпрос по какъв начин разследването е стигнало до тях, след като случаят е за изнудване, а не за злоупотреби с европейски средства.

"Ако обикновено се скриват факти, сега има паралелна, европейска структура, на която ние вярваме много повече. Ще има информация на ниво ЕС как се вземат решения, какво са правили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така в бъдеще. Битката няма да е много къса, но е започнала и оттук нататък ще работим с всички инструменти на Европа, за да можем да преместим България на следващо ниво. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер", добави още премиерът.

Министър Рашков обясни, че прокуратурата прави изводи за изхода на производство, на което току-що е поставено началото. По това производство, по думите му, не е имало време да се съберат доказателства, защото в случая ставало дума за провеждана проверка, която има за цел да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

Божков е дал сведения и ги е подписал саморъчно

"По тази проверка са събрани сведения, включително и от Божков, който се намира в Дубай и които са саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат качествата на показания по НПК, но те са игнорирани", заяви Рашков по повод твърдението на прокуратурата, че Божков не е бил разпитван.

"На практика вчера е стартирано досъдебното производство. Вместо прокуратурата да заяви, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да убеди всички, че МВР не е било компетентно да проведе елементарни проверовъчни действия. Още преди няколко дни Божков беше публикувал пред медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка. Прокуратурата по тези факти не се самосезира, да започне поне проверка. Правомощие, което тя има. Полицейските органи имат само една възможност - да действат по неотложност", обясни министърът на вътрешните работи.

По думите му МВР вече дълго време няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура. Той подчерта, че са изпратени десетки и стотици материали, които "потъват в прокуратурата и никой не може да разбере какво се случва с тях" като даде пример с материалите от разследването за автомагистрала "Хемус", които МВР е изпратило на прокуратурата още през октомври м.г., но и до днес няма реакция от прокуратурата.

"Специално за Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиска от Горанов, Борисов и Арнаудова - ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата. Прокуратурата твърди, че позицията му било защитна теза. Ако един български гражданин е обвиняем, той няма никакви други права? Няма право да бъде пострадал от престъпление, което е извършено срещу него? Това е пълен абсурд", коментира Рашков.

По-рано днес от специализираната прокуратура припомниха делата, които се водят срещу Божков и обвиненията, които са му повдигнати и посочиха, че те са висящи, защото той не е в България, укрива се и не е съдействал.

Рашков подчерта, че е чул на пресконференцията на прокуратурата и откровени лъжи. По-рано днес говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че МВР не е представило проект и предложение за постановление за повдигане на обвинение. Рашков показа копия на документите и добави, че и за тримата полицията е поискала да бъдат повдигнати обвинения и тези предложения са внесени в прокуратурата още около 13:30 ч. на обяд.

Пази ли прокуратурата високопоставени доскоро лица

"Прокуратурата защо го прави това? Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, или не, и ги пази, откакто е назначен Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата изпълнява своите конституционни задължения, или търси всякаква възможност да избегне да търси отговорност от тези доскоро високопоставени лица", отправи серия от въпроси Рашков.

Той спомена и доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция от преди 2 години, с който се констатира, че хазната е ощетена с над 550 млн. лв.

"Прокуратурата какво е направила в този случай? Образувала ли е производство срещу Горанов, който е принципал? АДФИ е изпратила този одитен доклад още миналата година, а е известно, че тези доклади на агенцията са писмени доказателствени средства и служат директно за доказване в наказателния процес", посочи още министърът. За този доклад по-рано днес говори и вицепремиерът Асен Василев, който коментира темата пред журналисти в Народното събрание. Василев каза, че докладът е бил изпратен на прокуратурата от служебния кабинет, но не са били предприети никакви действия, "за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците".

От прокуратурата по-късно изпратиха подробна позиция, в която частично опровергават твърденията на Василев и посочват, че докладите са част от материалите по разследването срещу Божков.

Рашков обясни, че този доклад присъства сред документите, изпратени и днес на прокуратурата и попита защо от държавното обвинение така категорично заявяват, че в тази преписка липсвали каквито и да е доказателства като определи твърдението като "една поредна лъжа".

"Как да има доказателства в крайна сметка, пълноценни, обхващащи предмета на доказване, когато току-що сме поставили началото на наказателния процес? Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да бъдат събрани такива", каза министърът.

Той посочи, че трябва да се положат и усилия Васил Божков да бъде разпитан в Дубай по въпроса дали върху него е оказван натиск, дали е бил принуден да плаща "под угрозата да му се вземе част от бизнеса - практика, в която се нагледахме в последните години в нашата страна"

Рашков каза, че очаква законосъобразно разследване и добави, че прокуратурата е направила всичко необходимо да смачка труда на полицията. Той коментира и друго твърдение на прокуратурата по-рано днес - че към разследването са прилагани снимки от медийни публикации. По думите му, има снимки, направени в дома на Арнаудова и "никой не може да заявява предварително дали един факт ще има доказателствена стойност или не".

Рашков обясни, че полицаите са стояли пред кабинета на прокурорите, които не са ги приели, за да обсъдят материалите, които се съдържат в преписката. По думите му, днес прокуратурата е чакала да мине целия ден, за да сюрпризира всички.

"Тримата задържани снощи (в четвъртък, 17 март) са били разпитани късно вечерта като свидетели - не може и няма друга опция за това. Прокуратурата не е предприела никакво действие, дори не е уведомила разследващите и полицаите не знаели дали да ги разпитват като свидетели, или прокуратурата ще повдигне обвинение", добави още министърът.

Той даде много висока оценка за работата си с европейските делегирани прокурори и обясни, че с тях комуникацията е на много високо ниво и те имат желание да работят.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ку
    куд-кудяк, па-па
    4 -4
    11:02, 19 мар 2022
    две лекета могат да си твърдят каквото искат. Пропускът на Прокуратурата е, че Прост Киро не е осъден още!
    • Пр
      Прост Киро
      6 -2
      11:45, 19 мар 2022
      и още да му обясним на гелосания папагал: това, че ти слугуваш на НАТО, не означава че България е НАТО. Временно НАТО има нежелано от преобладаваща част от българите присъствие в Родината ни! Канада може да е НАТО!
  • 2
    !!
    !!
    4 -3
    12:43, 19 мар 2022
    Доказателства няма! Просто поредната пиар акция на "промяната" с цел отклонение на вниманието от същинските проблеми!
  • 3
    0
    0
    2 -4
    14:16, 19 мар 2022
    Много са некадърни тия новите! Некомпетентни. Но им се иска да са директори и да крадат - като родителите им едно време. Задължителни оставки след тази мега издънка!
  • 4
    Го
    ГОВЕДА УНИФОРМЕНИ
    2 0
    14:39, 19 мар 2022
    Къде са роднините ви от оборите - 550 000 за които се получават субсидии от 10 години? Да не прикривате кратуната бе, го ве да ? :) намерете го ведата! То за субсидиите е ясно, че нема да ги намерите :)
  • 5
    1
    1
    2 -3
    15:09, 19 мар 2022
    Добре че е прокуратурата да възпира репресивния апарат. Върнаха ни в комунизма! Ей хора събудете се! Тези сатрапи ни отнемат свободата! Прикриват се зад маските на Новата Промяна! Измамници! Герб са крадци, но тези новите ни отнемат всичко за което ние и родителите ни се борихме през тези 50 години комунизъм!
  • 6
    12
    123
    3 0
    21:59, 19 мар 2022
    Kолкото и да пишете гербаджийски тролчета връщане назад няма. Оттук нататък е само въпрос на време кога ще се състои срещата ви с бай Ставри
Последни новини