ЦРУ: Путин няма крайна цел във войната срещу Украйна

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс предполага, че руският президент Владимир Путин няма устойчива крайна цел във войната срещу Украйна.

Бърнс каза това по време на изслушване в комисията по разузнаването на Сената на САЩ, предаде ABC News.

Путин продължава да се съгласява да преговаря за споразумение с Украйна по тактически причини, тъй като "няма устойчива крайна цел" за инвазията си, каза Бърнс по време на изслушването.

"Като се има предвид репутацията на Путин, като се има предвид, че той мрази да действа по начин, който вижда като слабост, че трябва да признава или приема грешки, това със сигурност е рисковано за него", каза Бърнс.

Директорът на ЦРУ каза, че Путин превръща Русия в "пропаганден балон".

"Не вярвам, че той може неограничено да държи (руснаците) настрана от истината, особено когато реалността започне да "пука този балон". Реалният брой на мъртвите и ранените, връщащи се у дома, се увеличава. Реалните икономически последици за обикновените руснаци... Реалността на ужасните кадри на бомбардирани болници и училища в Украйна, както и големия брой цивилни жертви. Не мисля, че той може да крие истината до безкрай", каза Бърнс.

Той отбеляза необходимостта да се съсредоточи върху потенциалното използване на химическо оръжие от Русия, както под прикритието на "операция под чужд флаг", така и директно.

"Това е нещо, което, както всички добре знаете, е част от руския „наръчник“. Те използваха тези оръжия срещу собствените си граждани. Те най-малкото насърчаваха използването (на химически оръжия) в Сирия и другаде. Следователно това е нещо, което сериозно възприемаме", каза Бърнс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини