Питай ме как се прави добро и ще ти кажа

Днес, когато войната в Украйна породи бежанска вълна, от нас като граждани се очаква да проявим хуманизъм и солидарност: да приемем бягащите от войната и да помогнем с каквото можем. Какви са историческите аналогии, какво можем да научим от историческия опит на нашите предци?

Екипът на Арт движение Кръг представя за 8 март изложба в памет на женските благотворителните дружества в Кърджали, възникнали през 20-те и 30-те години на 20 век, когато след Балканската и Първата световна война бежанците, прииждащи от Западна Тракия и Македония в Източните Родопи, са хиляди. Масовият приток в Кърджалийска област започва в началото на 20-те години на 20 в., когато са прогонени българите от Западна Тракия, и особено се засилва след 1927 г., когато влиза в сила българо-гръцката спогодба „Моллов–Кафандарис“ за „доброволно“ изселване на българите от Западна Тракия. Следвоенна България не е в състояние да окаже нужната помощ за настаняване и разрешаване проблемите на тези хора, напуснали родните си места и дошли тук с надеждата, че държавата ще им помогне. В Кърджали настанените бежанци са стотици, а средствата, които общинската управа може да задели – оскъдни. Така възниква идеята за обществена подкрепа и благотворителна дейност, които поне малко да подпомогнат мизерстващите, гладни, безработни и без покрив бежански семейства.

През този период,когато фокусът на дейността на стотици дружества в страната е главно борба за граждански и политически права на жените,женските благотворителни дружества в Кърджалиизвършват благотворителност и подпомагане на най-бедните бежански семейства имного често работят заедно за общи каузи, като си оказват взаимопомощ и подкрепа.

Първите благотворителни и културно-просветни дружества в града, които са опора както за бежанците, така и за най-нуждаещите се и бедни жители на Кърджали, са трите женски дружества – Благотворително женско дружество „Утеха“, основано в началото на 20-те години на 20 век, Македонско женско благотворително дружество „Свето Благовещение“, основано през 1924 г. и Женско тракийско дружество/ Дамски Тракийски комитет, основано през 30-те години на 20 век. Турското благотворително дружество „Шефкат“ е основано през 1931 г. През същата година е основана и Културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” с благотворително дружество „Бикур Холим”.

В Устава на дружество „Шефкат“, в което членуват мъже и жени, в Глава II, чл. 2 е отбелязано: „Целта на Дружеството е да търси средства и начини да подпомага бедни вдовици, сираци, болни и – като взема мнението на училищната власт – да подкрепя образованието на бедни деца“. В изложбата е представен документ от 1948 г. за внесени 10 000 лв. с цел подпомагане на бедни турски студенти.

В останалите дружества членуват предимно жени, дейността им е насочена към подпомагане на бедни и болни членове, търсене на работа, а средствата им са от членски внос, подаръци и благодеяния, приходи от празнични дейности, сказки, вечеринки и дарения от бизнеса.

В периода 1926-1934 г. дружество „Утеха” открива и издържа две безплатни трапезарии за бедните бежански деца на стотици прокудени семейства от Тракия и Македония, които са намерили подслон в Кърджали, като средства за тях внасят всички други местни благотворитени организации. Първата трапезация е открита на 26 декември 1926 г. на ул. „Екзарх Йосиф”, срещу училище „Отец Паисий”. По-късно на същото място е изградено солидно здание, също със средства от дарения, за каузата на дружеството: „Да даде повече радост и повече светлина в живота на децата и да ги направи по-годни за нравствено съвършенство”.

Женското македонско благотворително дружество „Свето Благовещение” е учредено през 1924 г. Целта му е да развива културно-просветна дейност сред членовете и да подпомага прииждащите в града бежанци. Към 8 януари 1928 г. в дружеството членуват 73 жени. Тяхната основна цел е указана в чл. 2 от устава – да съдействат за културно-просветното издигане на жената-македонка в България, да подпомагат бедни и болни членове, за търсене на работа на същите и благотворителност.

Много скоро след заселването си в Кърджали еврейската общност сформира своя обществена институция – Еврейска община (1924 г.). През същата година с дарения и подкрепа на местните еврейски семейства и на тютюневата фирма на Фархи & Героне построена и Кърджалийската синагога. През 1931 г. жените еврейки създават културно-просветната организация „ВИЦО” с ръководителка Рашел Ниего и благотворителното дружество „Бикур Холим” с ръководителка Луна Франджи в помощ на малоимотни семейства, възрастни и болни. Формиран е специален благотворителен паричен фонд и обществена трапезария, организира се раздаване на дрехи, храна, вещи от първа необходимост и учебници.

Важно е да се запази спомен за всички тези благодетели, които не търсят слава и отплата, и чийто тих подвиг – дарителството, е насочен към уязвимите и слабите, които са в окаяно положение и имат нужда от подкрепа.

Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини