Учебници срещу таблети- в Езиковата дебатират на немски език за иновациите в образованието

В Езиковата гимназия за пореден път се проведе състезанието по немски език „Международни младежки дебати“, в което училището от години е единствениятучастник от област Кърджали.Проектът за международни младежки дебати на немски език се   организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, няколко фондации и се провежда в 14 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал. Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа, изучаващи немски език на ниво В2/С1, към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване, да подпомогне изграждането на мислещи и толерантни  млади хора. Вече пета поредна година възпитаниците  на Езиковата гимназия достигат до националния или международен кръг  на състезанието, където показват своите умения да се изразяват на немски език и способностите си за мотивация на собствено мнение по определена общественозначима и актуална тема.

Повече от час участниците в трите дебатни рундаразискваха на немски език темата  „Трябва ли учебниците да бъдат заменен с таблети?“. Учениците от немските паралелки на випуск 11 класизразиха своето мнение ЗА и ПРОТИВ по предварително изтеглен жребий. Тепротивопоставиха мнения по темата, разглеждайки я от различниаспекти, а именно:образование, възпитание, екология, опазване на здравето, приложение на технологиите в училище, демокрация и права на детето и др.Публиката, която проследи с интерес представянето на трите четворки дебатанти, водена от изложените от участниците аргументи, изрази с гласуване своето мнение по темата.По традиция модераторина събитието  бяха представители на десети клас,които са бъдещите участници в проекта. Тази приемственост, превърнала се вече в традиция,прави от формата не просто състезание,а поле за свободен обмен на идеи, езикови умения и комуникативност между отделните випуски, изучаващи немски език.

 Жури в състав Нигяр Наим- главен учител по немски език, Марина Димова-училищен ръководител на проекта и Борислав Енчев- миналогодишенпобедителв състезанието и участник в международния кръг, определи тримата финалисти от училищния кръг –  Елиф Махмуд, Калояна Тодорова и Елица Караусева.Те  продължават към Регионалния кръг през месец април  и ще се съревновават с най-добрите дебатанти от странатаза място в   „Лагера на победителите“  в Дрезден,Германия.

 Всички участнициДжанМехмед, Мадлена  Солакова, Нурджан  Ибрямова, Селин  Чакър,  Кристина Величкова, Теолина Величкова, Ирен Генова, Mевлян Мустафа, Зехра  Юсеин са част от клуба по „Дебати на немски език“,  който е един от най- успешните в училището.  Освен удоволствието  да поспорят на немски език,всички дебатантиполучиха  и сертификати за участие.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини