Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков за негов наследник. Предложението беше прието със 184 гласа "за", 0 - против и 33-ма "въздържали се". 

След встъпването му в длъжност, новият министър на отбраната положи клетва пред депутатите.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Заков пред народните представители.

"Имахме списък с 5 души. Сигурността е много важна да бъде координирана с ЕС и НАТО. В момента сме в по-широк формат и най-подготвеният човек е нашият посланик в НАТО. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът има семейство, деца. Бях щастлив, когато получихме крайно "да" от него. Той има най-добрият систематичен поглед над цялата система за сигурност в ЕС. Това е човек, който знае какво се случва. Той влиза готов. До вчера следобед си мислех, че г-н Тагарев е единственият избор. Продължавам да имам огромен респект към него и да слушаме мнението му. В момента се намираме в много сложна обстановка и не можем да игнорираме никой добър експерт", каза Петков след заседанието.

И допълни, че президентът Румен Радев подкрепя решението Заков да заеме мястото на Янев.

"Той също счете, че е има една продължителност на българската политика", поясни премиерът.

До момента Заков беше постоянният представител на България в НАТО. Завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. Следва участие в мисията ни в ООН.

През 2014 г. започва работа в МВнР като съветник. След това заема различни длъжности там, преди да стане представител в НАТО.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Т
    т
    3 -14
    15:43, 1 мар 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 32
      321
      7 0
      16:23, 1 мар 2022
      И да се наблегне на Американската
    • Кр
      Крум
      1 0
      23:10, 2 мар 2022
      още един боклук, краварски гъ-зо-ли-зец
  • 2
    Аз
    Аз
    15 0
    15:57, 1 мар 2022
    само да попитам в казарма поне дали е ходил?
  • 3
    Кл
    Клю клю нюз
    8 0
    17:37, 1 мар 2022
    Една лъжа повторена 100 пъти става истина.Това е политиката на нашите продажни политици.Свалете портретите на Левски и Ботев и си закачете по избор на тези от цивилизационния ви избор.СРАМ ГОЛЯМ!
  • 4
    Чу
    Чудно
    4 -1
    19:35, 1 мар 2022
    Подрастващо н а т о в с к о икономист че, сменя генерал с достойнство. Кирчо в и з м ъ т е парад на л а и щ и н а т а.
    • Кр
      Крум
      0 0
      23:16, 2 мар 2022
      генерала с достойнство ни натресе Зеления сертификат под американски диктат, и НАТОвски войски в Б-я предложил, но пък новия е абсолютно лай-но
Последни новини