Зеленски свиква резервисти, но не планира обща мобилизация

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за определен период, но отхвърли обявяване на обща мобилизация, след като Русия съобщи, че изпраща войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че продължава да търси дипломатически пътища за излизане от кризата и приветства готовността на Турция да участва в преговори между страните. Същевременно той заяви, че Украйна няма да отстъпи територия на Русия.

В обръщение към народа, излъчено по телевизията във вторник вечерта, Зеленски уточни, че указът му се отнася само до тези, които са записани в т.нар. оперативен резерв, който обичайно се активизира при продължаващи военни действия и обхваща "конкретен период от време".

"Днес няма нужда от пълна мобилизация. Трябва бързо да добавим допълнителен персонал към украинската армия и други военни формирования“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

"Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна издадох указ за набирането на резервисти за определен период", заяви той. "Трябва да увеличим готовността на украинската армия за евентуални промени в оперативната ситуация", добави Зеленски.

Във въоръжените сили на Украйна има около 250 000 войници и около 140 хиляди резервисти.

Президентът на Украйна критикува чуждестранните посолства и украински бизнесмени, че са напуснали страната от съображения за сигурност и отново призова компаниите да останат.

"Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им са разположени на украинска територия, която е защитена от нашата армия", заяви президентът.

Зеленски обяви също програма на "икономически патриотизъм", включваща стимулиране на местното производство и намаляване на ДДС за петрола.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини