Банки, футболен клуб и деца на елита - новите американски санкции срещу Русия

Съединените щати наложиха днес санкции на руските ВЕБ банк и "Промсвязбанк", съобщи финансовото министерство на страната, след като Москва официално призна за независими два региона в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"Днешните действия, предприети в координация с нашите партньори и съюзници, стартират процеса по разбиването на финансовата мрежа на Кремъл и способността й да финансира дестабилизираща дейност в Украйна и по света", заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Министерството на финансите на САЩ публикува списък на санкционираните руски банки и техните 42 дъщерни дружества. Съобщава се, че налагането на санкции започва "процеса на демонтиране" на финансовата мрежа на Кремъл, способността му да финансира дестабилизиращи дейности в Украйна и по света.

В изявлението се казва, че ВЕБ банк и  "Промсвязбанк" играят специална роля в поддържането на отбранителната способност на Русия и нейната икономика.

„Тези санкции гарантират, че ВЕБ банк и "Промсвязбанк" вече няма да могат да правят бизнес в САЩ и ще бъдат откъснати от финансовата система на САЩ. Всички активи под юрисдикция на САЩ ще бъдат незабавно замразени, а на физически и юридически лица в САЩ е забранено да правят бизнес с тези институции без разрешението на OFAC.

Руският футболен клуб ЦСКА беше санкциониран като актив на ВЕБ.

Министерството на финансите наложи санкции и срещу децата на руски служители, близки до Владимир Путин.

  • Денис Бортников е син на шефа на ФСБ Александър Бортников, един от лидерите на ВТБ.
  • Пьотър Фрадков е председател и главен изпълнителен директор на ПСБ, син на бившия премиер на Русия и бивш директор на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков.
  • Владимир Кириенко е главен изпълнителен директор на VK Group, син на "куратора на вътрешната политика на Путин" Сергей Кириенко.

Също така Службата за контрол на чуждестранните активи засили ограниченията за транзакции с руски държавен дълг.

"Тези ограничения значително отрязаха основния начин на Русия за набиране на пари. Това натоварва ресурсите на руската държава и увеличава риска от нейната способност да управлява своите финанси", се казва в изявлението.

ТАСС цитира "Промсвязбанк", която посочва, че санкциите няма да окажат значителен ефект, тъй като финансовата институция е взела превантивни мерки преди време.

Целият руски банков сектор може да стане обект на санкции, ако Русия продължи инвазията си в Украйна, предупреди междувременно американски представител, цитиран от Ройтерс и АФП.

"Нито една руска финансова институция не е имунизирана, ако тази инвазия продължи", заяви пред репортери служителят. По думите му по-нататъшни атаки срещу Украйна може да доведат до санкции и срещу големите банки Сбербанк и ВТБ. 

Президентът Джо Байдън обяви днес, че САЩ ще въведат тежки финансови санкции срещу Русия, като заяви, че Москва грубо е нарушила международното право и определи действията й като „началото на руска инвазия в Украйна“.

Байдън каза, че ще бъдат наложени още санкции, ако руският президент продължи по-нататък. Наред с ВЕБ банк и военната банка на Русия "Промсвязбанк", новите санкции са насочени и към руския държавен дълг, както и към петима представители на елита, приближени до Путин.

Президентът на САЩ каза също, че премества допълнителни американски войски към балтийските държави на източния фланг на НАТО, граничещ с Русия.

Европейският съюз и Обединеното кралство също обявиха свои собствени първоначални санкции, насочени срещу руски служители заради действията им в Украйна, посочва агенцията.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Че
    Четящ
    2 -1
    09:30, 23 фев 2022
    Дмитрий Медведев за спирането на „Северен поток 2“: Добре дошли в новия свят с газ за 2000 евро Добре дошли в новия свят, където европейците ще плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ.“ Това написа в Туитър бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, който продължава да бъде доста приближен до президента Путин, предаде БНР.
    Така Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета по сигурността на РФ (начело е президентът Путин) коментира новината, че Германия ще спре сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“ заради разполагането на руски войски в двата отцепили се от Източна Украйна региона.
Последни новини