Путин обеща да няма нарушения в газовите доставки

Русия ще продължи без прекъсване доставките на природен газ за световните пазари, обеща днес руският президент Владимир Путин, след като по-рано през деня Германия спря сертификацията на газопровода "Северен поток-2" заради изпращането на руски войски в двата сепаратистки региона в Източна Украйна, предаде Ройтерс. 

Путин призна късно снощи независимостта на т. нар. Донецка и Луганска републики и нареди там да бъдат изпратени войски, отричайки същевременно да има планове за инвазия. Това накара ЕС и САЩ  да обсъждат евентуални санкции. Изявлението на Путин доведе до разпродажба на руски активи и тласна световните цени на петрола до най-високото им равнище от 2014 година.

"Русия има за цел да продължи непрекъснатите доставки (на газ), включително на втечнен природен газ, за световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор", заявява Путин в писмено изявление за срещата на върха на членовете на Форума на страните износителки на газ (ФСИГ - GECF) в Доха днес. 

Европа покрива около 40 процента от газовите си нужди чрез доставки от Русия. Германия, най-големият потребител на руски газ и до неотдавна ключов енергиен партньор на Москва в Европа, днес замрази процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток-2". 

Министрите на външните работи на ЕС се очаква да се съберат по-късно днес, за да обсъдят санкционен пакет срещу Русия, състоящ се от четири части, посочи източник от Европейската комисия пред Ройтерс. 

Европейските партньори във финансирането на "Северен поток-2" могат да се обърнат към съдилищата, ако бъдат въведени санкции срещу проекта за 11 млрд. долара, каза по-рано днес руският енергиен министър Николай Шулгинов. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    серсемин
    2 0
    14:11, 23 фев 2022
    Ние ще му купуваме газта и ще му даваме пари, а той ще напада и ще се въоръжава.Къде им е акъла на Европа.Час по скоро трябва да прекратят използването на неговият газ.Да си го продава на Китай.
  • 2
    Дж
    джо
    0 0
    06:38, 24 фев 2022
    то е голям цървула
Последни новини