"Бог да пази България!!!". Музеи затворени днес в знак на протест

"Екипът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" се присъединява към призива на Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и в знак на несъгласие с обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.“ Това обяви за БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов. Днес Паметникът на свободата ще бъде затворен за посетители. 

С този бюджет ние сме обречени на провал и затова смятаме, че отношението на властта е обидно и пренебрежително към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ, коментира през БТА директорът на музея. 

Затворена остава днес и градската художествена галерия в Казанлък, съобщи за БТА директорът и д-р Пламен Петров. Той подчерта, че категорично подкрепят исканията на протеста.

Присъединявам се към призива на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" за протест относно унизително-обидните и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на българските музеи, художествени галерии и библиотеки в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., обяви в писмо до медиите д-р Ива Косев, директор на къща музей „Петко Стайнов“ . Неговото писмо завършва с думите „Бог да пази България!!!"

Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък  също ще участва в протеста, обяви за БТА Добрина Матова.

От 11 до 12 часа днес ще затвори врати историческата крепост "Царевец", която е най-посещаваният туристически обект у нас. Под шапката на Регионалния исторически музей са над 30 обекта, в тях работят над 130 души, уточни пред БНТ Илия Вълев, уредник в Регионалния исторически музей. "Нашите заплати са твърди ниски, както и издръжката на музеите. Всички служители са високо квалифицирани, а основната ни заплата е 740 лв.", казват протестиращите.

Всички музейни обекти в Стара Загора и Художествената галерия затварят врати за посетители на 22 февруари в знак на протест, съобщи БНР.

Затворен за посетители днес е и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград, както и други музеи и галерии в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини