Бил Гейтс прогнозира нова пандемия

Милиардерът Бил Гейтс каза в петък, че рисковете от тежко заболяване от Covid-19 вече са „драматично намалени”, но и че следваща пандемия е почти неизбежна, предадоха думите му световните агенции.

Говорейки пред Хадли Гембъл от CNBC на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, Гейтс заяви, че потенциалната нова пандемия вероятно ще произтече от различен патоген от този на семейството на коронавирусите.

Но, според бизнесмена, напредъкът в медицинските технологии може да помогне на света да се справи по-добре с новата зараза – ако инвестициите се направят сега. „Ще имаме нова пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген”, каза Гейтс.

Според него, две години след началото на пандемията на коронавируса най-лошите последици вече са „избледнели”, тъй като огромни части от глобалното население са придобили известно ниво на имунитет. Самата тежест на вируса е намаляла с най-новия вариант – омикрон.

Въпреки това, казва Гейтс, на много места това се дължи на самия вирус, който създава определено ниво на имунитет и „е свършил по-добра работа… отколкото ние с ваксините”.

Той смята, че вече е „твърде късно” да се постигне целта на Световната здравна организация да ваксинира 70% от световното население до средата на 2022 г. Вместо да се гони тази цел, светът трябва да е готов да разработва и разпространява ваксините по-бързо. За целта „правителствата [трябва] да инвестират сега”.

„Следващият път трябва да се опитаме да го направим не за две години, а за не повече от шест месеца”, казва Гейтс. Според него, технологията за информационна РНК (mRNA) ще направят целта постижима.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ти
    Тива
    13 -1
    12:47, 21 фев 2022
    Ами ето, кой спонсорира създаването на нови вируси, после ваксини и лекарства, тотален контрол..
  • 2
    Оч
    Очилата
    9 -1
    16:05, 21 фев 2022
    Очилата врачка ! Отначало дава пари на лаборатории за измисляне на нови зарази и след това уж ваксини. няма ли кой да го спре този човекомразец.
  • 3
    Мн
    Мнение
    7 0
    16:41, 21 фев 2022
    Боже мой, прибери си вересиите! Започни, О Боже, от тази змия-очиларка, чиято отрова уби милиони, нищо неподозиращи наивници!
  • 4
    Ви
    вип
    5 0
    17:55, 21 фев 2022
    Боклук спри се вече нещастник
  • 5
    Пр
    Прогноза
    2 0
    19:35, 21 фев 2022
    А неговата кончина , може ли да прогнозира.
    Дано е по скоро изрод долен !
  • 6
    13
    13
    1 0
    22:06, 21 фев 2022
    Мръсна ев...ска гад да пукнеш в ***** и мъки .От теб и пепел да не остане изрод гаден.
Последни новини