FT: Има сделка между Путин и Макрон за Украйна

Президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Еманюел Макрон сключиха сделка за намаляване на напрежението в ситуацията около Украйна, но Кремъл чака одобрението на условията от страна на САЩ. Това съобщава The Financial Times (FT), позовавайки се на източници.

Путин и Макрон постигнаха споразумение, че Русия няма да предприема нови "военни инициативи", пише изданието, позовавайки се на френски официални лица. Освен това Москва се е съгласила да участва в диалог относно разполагането на нейни въоръжени сили.

Руският президент, според източници на FT, също се е съгласил да изтегли от Беларус до 30 хиляди руски войници, които участват в съвместните учения "Съюзническата решимост-2022" с Минск.

Този въпрос ще бъде обсъден на следващи срещи, на които се предвижда сключване на споразумение за "структуриран диалог по въпросите на колективната сигурност", пише вестникът. Русия все още не е потвърдила сключването на сделката.

"Всички тези въпроси изискват съгласието на съюзниците на Франция в Европейския съюз и НАТО, преди всичко на Съединените щати", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Твърде рано е да говорим за нещо друго".

По време на пресконференцията след разговорите в Москва нито Путин, нито Макрон споменаха постигнатите споразумения. В същото време френският президент заяви, че руският му колега е готов да обсъди деескалацията на ситуацията около Украйна.

Според Макрон е необходимо да се формират конкретни гаранции за сигурност за всички страни от региона, включително Русия, Украйна и членки на ЕС. Такава стъпка, според него, ще постигне стабилност и ще създаде "нов ред за сигурност".

"Ние сме наясно със сериозността на ситуацията и спешната необходимост, в интерес на всички страни, да се намери начин за поддържане на мира и стабилността в Европа", каза френският президент след разговори с руския си колега, добавяйки, че "все още има време".

Путин каза, че редица предложения на Макрон могат станат част от "основата за по-нататъшните ни съвместни стъпки", като същевременно отбеляза, че може да е твърде рано да се говори за тях в подробности.

Еманюел Макрон започна от Русия своята обиколка, посветена на напрежението в Украйна и енергийната криза в Европа. Той се срещна с Путин в Москва. Днес ще е в Киев, за да се види с президента на Украйна. Веднага след това заминава за Германия, където ще се срещне с новия канцлер. 

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Що
    Щом
    6 -1
    16:12, 8 фев 2022
    Щом като запада почна да ходи при Путин, спукана им е работата. Ще клекнат скоро. С баба Меца шега не бива.
  • 2
    Це
    Целият
    1 0
    10:42, 9 фев 2022
    Целият западен свят /Европа и САЩ/ ги е яд защото г-н Путин ги надхитри и всички руснаци трябва да са благодарни на този човек. Успя да си върне държавата от продажници като Горбачов и Елцин които предадоха държавата и запада мислеше , че това е краят на Русия. Но си намериха майстора. Сега ръководители на Украйна са хора от същото тесто като на Горбачов и Елцин и се опитват да заменят жалкото съществуване на предатели на славянството и благи пред роболепието на подхвърлените подаяния на запада. Но хората от този район винаги са играли ролята на жандарми, дори и по времето на Хитлер. Банди разни, бандеровци които мародествали по онова време и манталитетът им е нисък. Сега не се спират да избиват невинни граждани в Донбаската и Липецката републики. Но запада , за да приближи границата на Русия прави всичко възможно Украйна да влезе в НАТО, въпреки ,че този съюз трябва да се разпадне, защото е създаден в противовес на Варшавския договор, който не съществува. Какви са тези военни намерения на запада. В момента вирусната пандемия отнема хиляди живота и вместо хората да се обединят в протидействие на епидемията, западните сили и НАТО обмислят все нови и нови огнища на напрежение. Украйна е изкуствено създадена държава, по времето на Съветския съюз. Има референдум, по който гражданите на Крим признават да бъдат към Русия. Сега гарваните на Украйна и запада не признават този референдум и се правят на "големи демократи" . Лека полека нещата ще си дойдат на място. Ето защо Русия поддържа военната си мощ, за да не могат гарваните да посегнат на Русия. Г-н Путин не се колебае и няма да допусне война на негова територия.
Последни новини