Байдън увери Шолц ,че САЩ ще помогнат при нарушения на енергийните доставки за Европа

САЩ ще направят всичко, което могат, за да помогнат за облекчаване на каквито и да е нарушения на енергийните доставки за Европа. Това заяви президентът Джо Байдън след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предаде Асошиейтед прес.

Байдън съобщи, че вече се водят разговори с големи производители и редица страни по света в тази насока.

Около 40 процента от газовите доставки за Европа идват от Русия. Вчера дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че Русия вече е използвала в миналото енергийните доставки за политически цели. Сега ЕС отчаяно се нуждае от диверсификация на източниците на газ и намира протегната ръка за помощ от страна на Вашингтон, отбелязва АП.

Байдън дори е заявил, че САЩ проучват възможностите да покрият доставките на природен газ от Русия за Европа, или поне на съществената част от тях, съобщава ТАСС.

Джо Байдън и Олаф Шолц проведоха пресконференция след среща в Белия дом, за да координират отговора си на потенциална руска инвазия в Украйна. И двамата лидери подчертаха, че нациите са обединени и заплашиха с тежки санкции, въпреки че не предложиха подробности дали Берлин е готов да спре операциите на "Северен поток 2" в случай на евентуална атака.

Байдън каза, че спорният газопровод, който минава под Балтийско море от Русия до Германия, "няма да се случи" при такъв сценарий. Но той не даде обяснение как ще бъде гарантирано това, отбелязва "Гардиън".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини