Втори "троянски астероид" ескортира нашата планета

Изображение 1 от 2

    Скалисто тяло, забелязано в орбитата на Земята около Слънцето, е "троянски астероид", който ескортира нашата планета, потвърдиха астрономите.

    Астероид 2020 XL5 е вторият троянски астероид, открит някога. Той е три пъти по-голям от единствения друг известен земен троянец, наречен Asteroid 2010 TK7, който беше потвърдено през 2011 г. Тези малки космически скали орбитират заедно със Земята, но са трудни за забелязване от нашата планета - Asteroid 2010 TK7 понякога е от другата страната на Слънцето от нас. Те се намират в специални гравитационни точки, известни като точки на Лагранж. Ако Земята и Слънцето са две точки от равностранен триъгълник, точката на Лагранж е третата точка на този триъгълник. Земята и Слънцето имат пет такива точки.

    Новооткритият троянец е в точка на Лагранж, която го кара да се върти в орбита пред Земята по общия път на двете тела и астероидът ще остане там още 4000 години, съобщиха изследователи във вторник (1 февруари) в списание Nature Communications. Астероидът вероятно е с диаметър около 0,7 мили (1,18 километра), въпреки че тази оценка може да е грешна, ако повърхността на астероида е повече или по-малко отразяваща, отколкото предполагат астрономите.

    Троянци съществуват и в други планетарни орбити. Те са били забелязани около Венера, Марс, Юпитер, Уран и Нептун, пише в новия документ ръководителят на изследването Тони Сантана-Рос, планетарен учен от университета в Аликанте в Испания. По-трудно е обаче да се видят земните троянски астероиди, защото те често се позиционират в сянката на Земята или орбита под странен ъгъл спрямо планетата, което ги прави неясни и трудни за улавяне. Астероид 2020 XL5 беше видян за първи път в проучването Pan-STARRS1, което използва 1,8-метров телескоп в Хавай, за да направи снимки на небето в широко поле. Последващите данни бяха събрани от телескопи в Аризона, Чили и Канарските острови.

    Астрономите откриват, че преди повече от 500 години 2020 XL5 не е бил троянски, но орбитата му се е стабилизирала в точката на Лагранж приблизително по това време.

    Ъглите на орбитите както на Asteroid 2010 TK7, така и на Asteroid 2020 XL5 в сравнение с този на Земята означават, че би било невъзможно да се направи мисия за среща с един от тях, изчислиха изследователите. Прелитане, което не би изисквало синхронизиране на космически кораб с орбитите на астероидите, може да е възможно, установи проучването. От двата, пишат изследователите, новооткритият троянец вероятно е по-лесен за прелитане, тъй като позицията му предлага повече гъвкавост за датата на евентуалното изстрелване на космическа сонда.

    Дори ако не е възможно да бъде посетен нито един от орбиталните приятели на Земята, наличието на две орбити за сравнение ще помогне на астрономите да разберат орбиталната математика, която прави троянците възможни, пишат изследователите.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини