Саудитска Арабия обяви инвестиции за 6,4 милиарда долара в технологии на бъдещето

Саудитска Арабия е стартирала инвестиции на стойност 6,4 милиарда долара в технологии на бъдещето, съобщи днес министерството на комуникациите и информационните технологии, цитирано от Ройтерс. Кралството се стреми бързо да диверсифицира икономиката си от петрола, имайки предвид свирепата конкуренция в региона.

Богатите страни в Залива подеха редица инициативи за стимулиране на необвързан с петрола растеж и намаляване на зависимостта си от черното злато, тъй като кампаниите на екоактивистите и нестабилните му цени засилват натиска върху правителствените финанси.

Кралството вече обяви, че е наляло стотици милиарди долари в план за трансформиране на икономиката, известен като "Визия 2030", разработен от от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Обявените днес инвестиции включват съвместно предприятие за 2 милиарда долара между eWTP Arabia Capital, фонд, подкрепен от Суверенния фонд на Саудитска Арабия, Public Investment Fund - PIF, Alibaba и китайската J&TExpress Group, съобщи министърът на комуникациите Абдула бин Амер Алсуаха.

Саудитският петролен гигант "Арамко" (Aramco) ще инжектира чрез фонда Prosperity7Ventures 1 милиард долара, за да подпомогне предприемачите по света да създадат трансформативни стартъпи, а "Сауди телеком" (Saudi Telecom) ще инвестира 1 милиард долара в инфраструктура от подводни кабели и центрове за данни, каза той.

В момента технологичният и дигитален пазар в кралството е около 40 милиарда долара, което го прави най-големият в региона. Много сме горди от този растеж, на който сме свидетели в региона, най-вече в области като електронната търговия, хазартните игри, дигиталното и облачно съдържание, каза министърът в интервю за Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини