Жаклин Коленцова:"Аз съм само на 5000 часа от моята мечта"

Първото лице за годината от Инициативата на Арт движение Кръг „Млади таланти от Кърджали и областта“ е 21-годишната Жаклин Коленцова от Кърджали.До 2018 г. тя е момиче, отдадено на доброволчески каузи и член на Младежкия авариен екип /МАЕ/ на БЧК в Кърджали, а днес – е четвъртокурсничка в Университета „Абърти“ (Abertay University) в град Дънди, Шотландия, Обединеното кралство. Специалността й е Компютърни изкуства със специализация „Визуални разработки“. Рисува от дете, а когато е на 16, получава първата си поръчка за портрет и прави рисунка с молив. Тогава ползва техниките на традиционното изкуство – четка, молив, акварел и ги усвоява в класа по визуални изкуства в Арт галерията. Слухът за таланта й тръгва от уста на уста и младата доброволка започва да си мечтае да влезе в света на изкуствата. И го прави!

Днес също рисува портрети, но те са дигитални NFT(Non fungible token), и с тях участва в световнатамрежа NFT, в която творбите се разпространяват безплатно, но съхраняват авторството си. „Винаги можеш да докажеш, че дигиталната NFT рисунка, която е разпространена в цял свят, е твоя авторска и можеш да я продаваш. Дори има сайтове, които позволяват процент от продажбата да отиде при автора“ – разказва Жаклин, която – освен с личното си име –  участва в международния дигитален свят на изкуствата и с псевдонима „Sunbalanced” /слънчево балансирана/. Създава анимации, компютърни графики, дигитални тестета от карти, видео- концепции за игри, компютърни корици на музикални албуми и пр. Като автор на нетрадицинни дигитални арт проекти авторката с псевдоним Sunbalanced вече търси и намира своето място в тази индустрия, която се развива главоломно и има много повече публика и потребители в сравнение с традиционните изкуства, особено „ако си добър в маркетинга“ – споделя Жаклин. Засега най-много са поръчките й в новинарския сайт RedditInc., а силата й е в дигиталните илюстрации. След успешно завършване, студентите от нейната специалност имат реален шанс да получат предложения за работа от големите фирми и студиа от Европа и САЩ, които са разработчици, издатели и разпространители на дигитални изкуства, мобилни произведения, компютърна анимация, конзолни и онлайнвидео игри.

Следвайки правилото, че всеки става майстор в своята област след 10 000 часа работа, преди 4 години Жаклин Коленцова започва да измерва колко часа време й отнема една работа – независимо дали е анимация, клип, дигитална рисунка или видео, NFT, компютърна корица и т.н. В момента е достигнала величина от общо 5 000 часа, но се е прецелила в 10 000 и след това ще спре да брои. Изложба с нейни визуални концепции, илюстрации и проекти под заглавие „Аз съм само на 5000 часа от моята мечта” ще бъде отворена за посетители в Арт галерия Кръг от 27 януари /четвъртък/ до 13 февруари /неделя/.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини