Поклон пред паметта на учителката Параскева Ванкова

Изображение 1 от 2

    И тази година Паисиевци не забравиха жената, посветила живота си  на  образованието и просвещението на хиляди българи - учителката Параскева Ванкова, която преди 108 години, заедно със съпруга си Кирил Ванков, основават Първото светско  училище в Източните Родопи, носещо името на автора на „История Славянобългарска“- Отец Паисий .

    Днес, 17.12.2021 г., учениците от 10.в клас  посетиха гроба на Параскева Ванкова, където сведоха глави в знак на почит и признателност. Преклонението им е  искрено, то е въпрос на жизнена кауза, която  Паисиевци  продължават с убеждението, че са последователи, духовни наследници на жената, която постави началото на светското образование в този край.

    Проявата е част от Паисиевите дни, свързани с 108-годишнината от създаване на училище „Отец Паисий“. Във фоайето на училището е подредена изложба разказваща историята на светското образование от началото през 1913-та година до днес.

    Параскева Йорданова Ванкова е родена на 25 януари  1892 година в гр. Вълчедръм, днес Монтана. През 1913-та година  със заповед на тогавашното просветно ведомство е открито „Първоначално народно училище“ в Кърджали,  в което за учител е  назначена  Параскева Ванкова.

    Записани са 8 ученици, и така на 18 декември тържествено е открита и започва първата учебна 1913/1914-та година на Първото светско училище в Източните Родопи „Отец Паисий“. До края на годината броят на учениците достига 25. Сградата, в която се помещава училището е едноетажна, с две стаи, в които има няколко ръчно сковани чина, от нерендосани дъски. Прави ги общинският полски пазач с по осем-девет места за сядане. Има още една черна дъска и една маса. Началото никак не е леко, но младостта крепи 21-годишната тогава учителка. Двете години от живота на Параскева са свети за българското училище в Кърджали, защото то се ражда с нейните усилия и трудолюбие, с нейната любов към децата. По-късно, през 1920 година, се премества в Лом. Връзките и с Кърджали се подновяват през 1966 година, след  като чува името си по Националното радио от Кърджали за първия учебен ден. Трогната, тя пише писмо до първите хора на родопския град. Те са изключително радостни и въодушевени и в знак на това изпращат чисто нова кола „Волга“ до София. Първата учителка на „Отец Паисий“ е посрещната тържествено и топло. Последните две години от живота й са в Кърджали. Настанена е в „Дом за възрастни хора“ край стената на яз. “Студен кладенец“, но не остава самотна, често я посещават нейните ученици. В края на живота си споделя нещо премислено, сигурно много пъти: „Животът понякога е доста дълъг, но в моя живот няма нищо по-скъпо от това да кажа: „Аз бях първият учител в Кърджали!“.

    Параскева Ванкова умира на 8 юли 1983 година. Погребана е по нейно желание в Кърджали… но никога не е забравена от своите ученици и благодарните възпитаници на училище „Отец Паисий“.

    Вълнение предизвика фактът, че първата учителка в Родопите е била поздравявана от учениците и цялата общественост в града с „ Добър ден, учителко!”. 

    Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен.

    По случай 100 години от основаването на училище “Отец Паисий”, град Кърджали, Параскева Ванкова е удостоена с  почетен знак „ Герб на община Кърджали”- златен.

    Красимира Георгиева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини