Паисиевци почетоха първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова

Знанието е пътеводителят към свободата пред стъпките на рода ни. Те са вечната ни памет. Нея търсим и нея възраждаме чрез език, песен и мечта - територия и пространство на училище "Отец Паисий". Четем архивна записка: "Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище ... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение." По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7. XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К. Ванкова. 
            Основателите остават в летописа като първи и вечни: Кирил Ванков и Параскева Ванкова. След тях ще дойдат Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.

            Учители и ученици никога не забравят делото на ПЪРВИТЕ, затова на този ден, всяка година се прекланят пред паметника на Параскева Ванкова. Учениците от 8 „а”, 8 „б” и 11 „в” клас сведоха глави в знак на почитание и обожание пред делото на тази велика българка.

            Г-жа Недялка Янчева – преподавател по история в СОУ „ Отец Паисий” разказа на децата интересни факти от живота и делото на Параскева Ванкова. Вълнение предизвика факта, че първата учителка в Родопите е била поздравявана от учениците и цялата общественост в града с „ Добър ден, учителко!”. Параскева Ванкова е носител на орден „ Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен.

Паисий нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини