Моето име е съдба,кажи ми твоето

200 от най-разпространените турски женски и мъжки имена

Хиляди песни са посветени на името, което носим. Името е онази тайна енергия, която ни съпровожда през целия живот. То е връзка с нашите предци, то е символният знак на фамилните ни истории, то е и връзката ни с историята на света, с легендарни сюжети и религиозни вярвания. Неслучайно в превод от един език на друг хиляди лични имена означават „съдба“, „слуга на Бог“, „достоен за похвала“, „баща/майка на много народи“, „принц“, „победител“, „блестящ, лъчист, красив“, „орел“, „независим“, „величествен“, „защитник“, „бъди славен“, „дарен от Бог“, „звездоносец“ и пр. Името е нашата идентичност, но и своеобразен знакна нашата съдба.

Изложбата „200 от най-разпространените турски женски и мъжки имена“, която се открива в Арт галерия КРЪГ на 17 декември /петък/ и ще продължи до 29 декември /сряда/, е посветена на 32 години от възстановяването на турско-мюсюлманските имена у нас, когато на 29 декември 1989 г. след решение на извънреден пленум на ЦК на БКП е прието решение за връщане имената на българските мюсюлмани. Това е финалът на насилственото преименуване на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население” – по време на съдбовния за България епизод, наречен „Възродителен процес“, започнал с разпореждане от тогавашната партийна върхушка на 10 декември 1984 г. Първо са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг.

В памет на тези драматични събития сега ще видим серия висящи в пространството на галерията 3-метрови инсталации с написани на ръка от десет млади доброволци 200 от най-разпространените в света турско-мюсюлмански имена, в оригинал и с произношението им на бълг. ез.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини