Google готви AR операционна система

Изглежда Google е възвърнала интереса си към така наречената разширена реалност (AR). От публикация в LinkedIn стана ясно, че към фирмата се е присъединил Марк Луковски – доскоро ръководител на проекта за операционната система за смесена реалност в Meta.

Преди това Луковски бе един от ключовите архитекти на Windows NT в Microsoft, припомня Arstechnica. „Моята роля е да ръководя екипа по разработване на операционната система за разширена реалност в Google”, написа сега технологичният лидер.

Той публикува и връзки към някои обяви за работа в Google, които създават впечатлението, че компанията е станала също толкова сериозна по отношение AR, колкото са Apple и Meta. Една от обявите гласи:

„Нашият екип изгражда софтуерните компоненти, които контролират и управляват хардуера на нашите продукти с разширена реалност (AR). Това са софтуерните компоненти, които работят на AR устройствата и са най-близо до хардуера. Тъй като Google добавя нови продукти към AR портфолиото си, екипът на OS Foundations е първият софтуерен екип, който работи с този нов хардуер”.

Други обяви за работа пък загатват, че част от служителите ще работят върху „иновативно AR устройство”. Позициите са предимно в САЩ и отчасти в Канада.

Когато става дума за разширена реалност, Google предложи API и инструменти, с които да помогне на разработчиците на AR да създават подобни преживявания за Android. Компанията предлага и устройство тип „очила” на име Google Glass (което по същество работи с Android) – за корпоративни клиенти.

Но новите обяви за работа и назначението на Луковски издават, че Google вече не иска просто да дава възможност на другите да правят AR приложения, а възнамерява лично да играе главна роля в този обещаващ нововъзникващ пазар.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини