Тракийци почетоха паметта на воеводите Димитър Маджаров и Капитан Петко

На 15 декември 1882 г. в с. Мерхамли, Западна Беломорска Тракиъа се ражда  Димитър Маджаров,   известен в наши дни като Войводата Димитър Маджаров и Спасителят на тракийските бежанци. През злощастната за българския народ 1913 г., когато българските войски, уповавайки се на сключения мирен договор с Турция, напускат лекомислено позициите си в Източна Тракия, за да бранят Македония от гърци и сърби, Турция вероломно нахлува в Тракия и започва масово изтребление на българското население и заграбване на имушеството му, опреелено по- късно като геноцид. Тогава единствената опора на населението остават четите на  Войводата Димитър Маджаров и Руси Славов, които спасяват над двадесет хиляди бежанци, превеждайки ги в пределите на България. Животът на войводата преминава в непрестанна борба за свободата на Тракия. Активно участва в дейността на тракийската организация. Умира на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали. За него са съчинени много народни песни, а името му носят гр .Маджарово и много улици в различни градове на страната. Морският нос на остров Анвер в Антарктика също носи неговото име.

В знак на признателност, по случай 139 години от рождението му, днес тракийци в цялата страна, в т. ч. „Тракийско дружество -Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ в Кърджали, поднесоха венци и цветя пред паметниците  му.

На 18 декември 2021г. тракийци честват и 177 години от  рождението на другия голям герой на Тракия - Капитан Петко войвода, който също посвети целия си съзнателен живот за свободата й. На 17 декември 2021 г. (петък)  в 12.00 часа „Тракийско дружество -Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“, заедно с  Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“ ще поднесат венци и цветя пред паметника му на бул. „Тракия“ в гр. Кърджали.

инж. ЯНИ ЯНЕВ

Председател на  „Тракийско дружество -Д. Маджаров“ Кърджали

и Зам. председател на „Български съюз на тракийските организации“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини