Езиковата гимназия каза „Стоп“ на СПИН

За поредна година елитното училище се включи в отбелязването на първи декември

Датата е обявена заСветовен ден за борба със СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Определена е през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване.Тази година, обявеното мото от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS), е „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

Международният символ на този ден  е червената панделка. Тя символизира съпричастността към болните от СПИН по света и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, кръвта, яростта, също така е предупреждение да не се подхожда лекомислено и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

       Представители от Ученическия съвет в Езикова гимназия „Христо Ботев“ изработиха червени панделки и ги раздадоха на всички ученици и учители в училището. Всеки получи и от специално подготвените здравнообразователни брошури, които бяха част от АНТИСПИН кампанията. Основната задача на това събитие е да бъдат запознати учениците в гимназията с превенцията и контрола на ХИВ/СПИН.Членовете на Ученическия съвет отправиха призив към всички в училище на първи декември да носят червени дрехи и аксесоари в знак на съпричастност към болните и към загубилите битката от коварното заболяване.

Във фоайето на Гимназията активистите от Ученическия съвет, които са и доброволци в БМЧК – Кърджали,подготвиха специален информационен кът с плакати, брошури и информация за ХИВ – вируса, превенция и лечение на заболяването. Младежите, обучаващи се в Езиковата гимназия, бяха запознатикакто с историята на заболяването и същността му, така и с начините за откриване и контрол на болестта.

Посланията, които отправиУченическият съвет, бяха: „Живеем един живот – нека бъдем разумни, отговорни и внимателни! Няма рискови групи – има рисково поведение! Обичайте се безопасно!“

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини