Камбанарията в Хасково ще бъде осветена в оранжево в дните срещу насилието

На 25 октомври камбанарията в Хасково на Ямача ще бъде осветена в оранжев цвят. Целта е да се насочи вниманието на общественото в следващите 16 дни към правата на човека и все повече зачестяващите посегателства и актове на насилие, основано на пола.

Кампанията на ООН срещу домашното насилие стартира ежегодно на 25 ноември, когато се отбелязва Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември, когато светът обръща поглед към правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Хасково се включва в световната инициатива благодарение на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ и с подкрепата на местната администрация.

През 2021 година се отбелязват 30 години от стартирането на Световната кампания „16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола“. Глобалната кампания тази година е посветена на борбата за елиминиране на фемицида - убийствата на жени, основани на техния пол.

„Показателно е защо мотото на тазгодишната кампания е формулирано именно по този начин. През последните месеци и в България сме свидетели на жестоки посегателства над жени. Това насилие продължава да се случва, продължават да ни избиват, а държавата не взима никакво отношение“, коментира психологът и управител на Фондация „Х и Д Джендър перспективи“ и „Български център за джендър изследвания"-клон Хасково Петя Петкова.

Тъжната статистика в България, за съжаление доказва действително, че държавата е абдикирала от ангажимента си към този толкова сериозен проблем, какъвто е насилието у дома, особено изострен към жените, като по-слабия пол.

От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за домашно насилие, подадени в страната към тлефон 112, са 14 338.1. Само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие. За изминалата 2020 година съдилищата са издали 3076 заповеди за защита.

Регистрирано е увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната - от 30% до почти 50% на места.

А най-тежките факти показват, че от началото на тази година до момента са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени.

В Хасковски съдебен окръг са заведени 74 дела за защита от домашно насилие, като са издадени 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита.

В 19 от случаите е поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие, но не е наложена от съда.

В един от случаите защита по закона е поискана от Дирекция „Социално подпомагане“.

През трите консултативни центъра на фондация „Х и Д Джендър перспективи“ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“, в Хасково, Димитровград и Свиленград са преминали 286 души, като от тях нови 159. 

Онлайн консултиране са получили 127 души, пострадали от домашно насилие, като в това число не са включени придружаващите ги деца, роднини, в повечето случаи също пострадали пряко или косвено от домашното насилие, както и не са включени хората, които са се завърнали отново след поредни актове на насилие в дома. 

В Кризисния център за жени пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград, управляван от фондация БЦДИ-клон Хасково, са получили помощ и подкрепа за прекратяване на насилието 26 души-12 жени и техните деца.

„Всички тези данни демонстрират продължаващата от десетилетия тенденция в страната ни на подценяване на проблема с домашното насилие, който не се оценява от властите, а оттам и от обществото, като проява на тежка престъпна дейност, срещу която следва да противостои с всички средства на закона, а като форма на „конфликти“ и „битови инциденти“, за „решаването“ на които не се дължи особен държавен и обществен ресурс“, коментират от Фондация „Х и Д Джендър перспективи“.

За да се засили още повече вниманието на обществото към темата, от „Алианс за защита от насилие основано на пола“ настояват за официалното обявяване на  ден на възпоменание на убитите жени и деца, жертви на домашно насилие.  И предлагат той да е на 29 ноември.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ба
    Бат Танас
    15 -3
    14:32, 24 ное 2021
    Клекнаха пред джендър идеологията! Следващия път я оцветете в цветовете на дъгата на обратните резби и поканете изродите от ЛГБТИ да ви направят реклама !
  • 2
    Пр
    Пророк
    17 -2
    14:42, 24 ное 2021
    25 октомври мина преди един месец. Алоууууууу Хасковски каунииииии. Пак не мислите като пишете
    • Ко
      коко
      1 -1
      23:05, 24 ное 2021
      Да мислят , ама с какво ? С "уплътнението" между ушите и зад очите . Е няма как .
    • Ро
      Рошави гъзз
      0 0
      15:24, 25 ное 2021
      Ами толкоз им е капацитета на сивото вещество в черепната кутия.
  • 3
    Ян
    Янков
    14 -3
    15:55, 24 ное 2021
    По данни на джендър -идеологията, всяка трета жена в България,била жертва на домашно насилие.
    Аз познавам много хора,имам много приятели.Както семейни, така и такива живеещи на семейни начала.Не съм бил свидетел, и не съм чул, някоя от моите познати жени, да се е оплакала от мъжът до нея. Значи - не е вярно , че е всяка трета.
    Камоли, да ходи да пуска жалби , или да моли джендр-асоцияцията да й помага.
    С две думи - отново имаме откровени лъжи,с цел усвояване на средства от държавният бюджет.
    Защо всички НПО-та ,са на държавна ясла?
    Знаете ли колко са те в България - ще ви стане лошо от резултата.
    Мога да споря с факти, с някоя напудрена джендър-активист/ка.
Последни новини