"Булгаргаз" ще предложи цена на природния газ с незначителна разлика

Незначителна ще е разликата в цената на природния газ, която ще предложи днес "Булгаргаз" за четвъртото тримесечие за утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) спрямо направената от газовата компания прогноза преди месец.

Директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че преди да е видял окончателните цифри от изчисленията, става дума за малко по-ниска цена от прогнозната, предаде агенция Фокус.

"Доколкото знам – надолу спрямо прогнозата. Но за да не съм лош пророк, първо трябва да видя цифрите", каза той.
Прогнозната цена на природния газ за четвъртото тримесечие, направена преди месец от газовата компания, е 380.84 лв./хм3 без ДДС или увеличение с 4.33 %.


От "Булгаргаз" тогава посочиха, че то е в резултат главно на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари. Прогнозата е с около 44.00 лв./хм3 по-ниска от направената през месец март 2009 г. и предоставена в ДКЕВР за подготовка на новия регулаторен период за енергийните дружества ползващи природен газ.

Председателят на енергийния регулатор проф. Константин Шушулов коментира, че ако това остане окончателното предложение на газовия доставчик, то цената на парното и топлата вода може да се запази до януари.

Професор Шушулов напуска поста председател на регулатора с изтичане на мандата му. Кандидатурата, която ще предложи икономическото министерство на Министерския съвет е на настоящия директор на "Булгаргаз" Ангел Семерджиев.

Днес ДКЕВР има юбилей и навършва 10 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини