Ден без цигари в Езиковата гимназия

На 18.ноемрви 2021г. ученици и учители от Езикова гимназия „Христо Ботев“ – град Кърджали отбелязаха Международния ден без тютюнопушене.

Всяка година в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. За 2021 г. мото на националната кампания: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“.

Училищният психолог Мюжгян Фейзи запозна възпитаниците на Езиковата гимназия с тематични филми и презентации по отношение негативните последици от тютюнопушенето върху здравето. Ученическият съвет, със съдейстието на педагогическия съветник Снежана Кузманова, подреди информационен кът, представящ вредата от този порок. Учениците призоваха всички никотинозависими да спрат употребата на тютюневи изделия, а спестените пари да ги използват за безопасни за здравето нещa или за подпомагане нуждаещи се хора.

Проведе се информационна кампания срещу безразборното изхвърляне на фасове и замърсяването с тях на околната среда. Ученици от девети клас се включиха в кампанията „Промени картинката“ като почистиха района на училището под мотото „Да опазим околната среда чиста“.

Целта на инициативата е да се повиши информираността на учениците за вредите от тютюнопушенето, като използва методика, представяща информация за здравословни дейности, която да мотивира младите хора да спортуват и осъзнато да водят здравословен начин на живот.

Кажете „Не!“ на тютюнопушенето, направете живота по-ведър, усмихнат и бездимен!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини