Проф. Кантарджиев: По-добре е тестовете на децата да се правят вкъщи

По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище. Това заяви по bTV консултантът на Столичната община по ваксинирането проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че 30 минути преди да се вземе проба децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да се избегне грешен резултат.

„Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове“, допълни Кантарджиев и уточни, че при положителен тест резултатът трябва да се потвърди с PCR.

Според него връщането на учениците представлява риск за увеличаване на случаите. По думите му обаче спирането на малките ученици не е било необходимо, защото едва 4% от паралелките между 1. и 4. клас в столицата са били под карантина преди 3 седмици, когато децата преминаха към онлайн обучение.

Проф. Кантарджиев прогнозира, че през следващите дни ще има голяма смъртност от COVID заради високия брой на заболелите през изминалите седмици.

Професорът заяви, че в интензивните отделения на ВМА и МВР-болница има настанени над 100 пациенти в тежко състояние. В „Пирогов“ на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници – по около 30 пациенти.

„Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна“, допълни той.

На въпрос защо ваксинираните се заразяват с COVID-19, Кантарджиев посочи:

„Винаги има пробив по ваксината. Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса“.

Според него ваксинираните, които са били хоспитализирани, трябва да се тестват за антитела при изписване от лечебно заведение, за да се установи дали са били с фалшив документ за имунизация.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Въ
  въпрос
  0 0
  13:58, 10 ное 2021
  Въпрос към проф. Кантарджиев- Защо няма взето решение как се процедира при хора с доказана с тестуване алергия към ваксините? Вече започнаха да се появяват доста такива пациенти.

Още новини

Последни новини