Хасково се размина със сблъсък между двама кандидат-президенти. Анастас Герджиков: Ако аз бъда избран за президент, правителство ще има!

    Днес кандидатът за президент, подкрепен от коалиция ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков, бе в Хасково за среща със симпатизанти и дебат с настоящия президен на Републиката, Румен Радев, който бе призовал публично. Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков изчака около час пристигането на президента Радев, но той не се яви на предложения през медиите дебат днес в пресцентъра на БТА в Хасково.

    Герджиков бе отправил покана чрез медиите към Радев за дебат по важните за страната проблеми. Темите, по които бе готов да дебатира с настоящия президент, бяха за безпрецедентната смъртност от COVID-кризата, галопиращия ръст в цените на стоките от първа необходимост, на горивата, тока и парното. Мястото и времето бяха избрани поради това, че днес и двамата кандидати за президенти се оказаха по едно и също време в областният град Хасково, заяви Герджиков.

    "Дебат трябва да има и е имало преди всички президентски избори досега. Това е част от демократичната процедура. Българските граждани трябва да се запознаят с всички кандидати и да разберат каква е тяхната визия за бъдещето на България. Иначе как ще направят информиран избор, в този смисъл да се организира дебат между нас е напълно естествено. Разбрах от вице-президента Йотова, че проблема бил, че нямало писмена покана и за това утре ще направя и това. Поканата бе отправена за днес, защото използвахме случая, че се случи така, че и аз и г-н Радев се озовахме в Хасково и ми се стори удобно да се срещнем и да представим своите виждания за развитието на България пред обществото, за икономиката, културата, армията, образование, здравеопазване и т.н., аз съм готов да дам възможност на г-н Радев той да посочи и водещ на дебата, като отговорим на еднакви въпроси пред обществото. Но все пак ако този дебат не се състои, не е фатално, но е лошо за българската демокрация, защото това е част от демократичната процедура. Аз имам много въпроси към г-н Радев и най-вече към дейността на служебното правителство през последните 6 месеца, ние се сблъскахме с ценова, здравна и образователна криза и ми се струва, че с голяма скорост влизаме в икономическа криза, за което не трябва да отговаря служебното правителство, а г-н Радев. Ако имахме редовно правителство то щеше да подлежи на контрол от парламента, но при условие че е служебно, то е назначено от президента и подлежи на контрол само към него."

    Герджиков по повод неосъществения дебат заяви, че вижда и друга алтернатива, след като наблюдавал, че вице-прездента Йотова била по-активна в отправянето на послания и ако Радев имал някакъв проблем с това да се срещне с него да изпрати г-жа Йотова, която според Герджиков е смел и напълно компетентен човек и ще може да представи тяхната визия не по зле от Радев.

    Герджиков коментира темата и за излязлата на яве информация за 228 машини, които са се появили в района на складовете където се съхраняват машините за изборите. "Нищо не ме успокоява по тази тема, докато не разберем пълната истина как тези машини са се озовали там. Аз нямам никаква гаранция, че тези машини не са предназначени за някакъв друг таен склад и че там няма още 500 машини. Искаме да знаем пълната истина по този случай. Дори вице-президента Илияна Йотова казва, че все още нямаме нямаме отговори за тези машини".

    Различни теми бяха коментирани от кандидата за президент по време на брифинга му днес. От темата за образование и необходимостта за разкриване на още филиали на университети в Хасково, до това, че високата инфлация ще доведе българите до поредното обедняване. Темата за икономиката бе коментирана и от кмета на Димитровград Иво Димов, като той повдигна въпроса, че бизнесът и хората обедняват до невъзможност да си покриват текущите разходи. Допълни и че, "разходите за общините и други бюджетни организации също скочиха неимоверно. Не можем да извършим планови ремонти, поради поскъпването на материалите, което довежда до отказване на фирми и отлагане на поръчки. Държавата се намира в безтегловност, в която никой не знае кога ще бъде приет държавният бюджет, а оттам – финансовите общински рамки, които най-вероятно ще се съставят февруари месец другата година, което утежнява и усложнява ситуацията. За това напълно подкрепям вашите думи, че трябва да има предвидимост, правителство и единомислия и всички да гледаме в една посока. Общините предлагаме една огромна част от публичните услуги в държавата и всичко това води до некачествено предоставяне на тези услуги", заяви кметът Димов по време на брифинга на кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева.

    "Заради този хаос в който е държавата и поради липсата на държавен бюджет, всички бюджетни организации са в много тежко състояние и това е защото нямаме правителство. Не можем да решим нито една криза, докато не излезем от политическата криза", заяви Герджиков.

    "Ако аз бъда избран за президент, веднага ще сложа края на политическата криза, ако аз бъда избран за президент редовно правителство ще има!", заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който е с номер 15 в интегралната бюлетина.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Още новини

    Последни новини