Великобритания одобри първа в света хапчето срещу Covid молнупиравир

Великобритания стана първата страна в света, одобрила антивирусния медикамент молнупиравир на фармацевтичната компания Merck, който се очертава като единственото успешно лекарство срещу Covid-19. В началото на декември 2020 г. британският лекарствен регулатор отново първи в света одобри и ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech.

По данни на производителя антивирусното хапче намалява наполовина хоспитализациите и смъртността при пациенти, диагностицирани с Covid-19 и е революционно с това, че се приема през устата. Т.е. прави битката с болестта в домашни условия много по-ефективна, с което ще се намали натовареността на болниците.

Във Великобритания лекарството е разрешено за употреба при хора над 18 години, които са дали положителен тест за Covid-19 и при които има поне един рисков фактор за тежко протичане на болестта, като например наднормено тегло или сърдечно заболяване. Лекарството, известно като молнупиравир, е предназначено да се приема два пъти дневно в продължение на пет дни от хора на домашно лечение с лека към средна форма на Covid.

Засега обаче не е ясно кога медикаментът ще бъде на разположение.

Молнупиравир чака оценка и от регулаторите в САЩ, ЕС и на други места. Миналия месец американската Агенция по храните и лекарствата обяви, че в края на този месец ще свика комисия от независими експерти, които да проучат безопасността и ефективността на хапчето. Първоначалните доставки ще бъдат в ограничени количества. Merck съобщи, че може да произведе 10 милиона курса на лечение до края на годината, но голяма част от тези количества са вече поръчани и закупени от правителства от целия свят.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини