Мария Тонева от ЕГ „Христо Ботев“ предстви България на Младежка конференция

В края на септември в гр. Марибор, Словения се проведе Европейската младежка конференция на тема „Пространство и участие за всички“. Целта на Европейската младежка конференция е да се оцени целия процес на осмия цикъл на Младежкия диалог и окончателното формулиране на препоръки от младежите от ЕС и държавите членки за прилагане на Деветата цел на ЕС за младежта на всички нива (местно, национално, регионално, европейско).

Мария Тонева от 12Б клас в Езиковата гимназия „Христо Ботев“ е един от тримата делегати, които представиха България на младежката конференция. Тя беше разпределена в   работна група №5 „Осигуряване на цифровизирани младежки пространства“.

Според Мария Тонева, която е и  автор на sCOOLMedia, Европейската младежка конференция е пример за това как младите хора могат да бъдат включени в процесите по вземане на решения.

„Посредством генерирането на политики младежките делегати получаваме уникалната възможност да се превърнем в проводници на мнението на нашите връстници, а ние самите да получим безценен опит в този, така сложен и интересен процес по създаване на младежки политики.“, сподели Мария в свое интервю.Тя отбелязва, че „предложенията са от младежи за младежи и всички те целят да подобрят средата, в която живеем“.

Мария Тонева заедно с другите делегати представиха мнението на  над 1 милион души у нас на възраст между 15 и 29 години.  Отличният английски език на  ученичката ѝ помогна в комуникацията смладежи от Нидерландия, Исландия, Франция, Португалия и Австрия,с които  обсъждаха значимостта на младежките онлайн пространства и защо е нужно младите хора да се включат активно в тях.Членовете на нейната работна група направиха 4 предложения, които са свързани с дигиталните умения и компетенции, достъпните виртуални пространства за младежите, както и достъпността и образование за критично мислене.Основният извод е, че младите хора не са добре представени в процесите по взимане на решения в ЕС, което се отразява на тяхната ангажираност в демократичните процеси.  Акцентира се и на нуждата от пространства, където младежите да получават подкрепа и да се развиват.Въпреки това Мария е оптимист за бъдещето на диалога между институциите и младите хора. По нейно мнение политиците са „в процес на осъзнаване за това колко е важно да дадат думата на младите и необходимостта от това да излязат от кабинетите си и да чуят какво мислят онези, които един ден ще дойдат на тяхното място.“

Такива конференции се провеждат на всеки шест месеца, като домакин е държавата, председателстваща Съвета на ЕС.По време на следващия 9-и цикълна фокус ще бъде темата за устойчива екосъобразна Европа.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини